В Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов възмутено коментира, че чува какви ли не приказки в публичното пространство, но това били изцяло фалшиви новини.

Борисов изтъкна, че причината казусът "Цанков камък" отново да се изнася на дневен ред и да се внася в прокуратурата е, защото е съоръжение за приблизително един милиард, с път за 240 милиона, а не работи. "То е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него", заявява лидерът на ГЕРБ.

Борисов търси отговор кой ще понесе отговорността и се обръща към мандатоносителите през тези периоди - ДПС и БСП.

"И аз просто не мога да разбера тази наглост", възмущава се премиерът от коментарите на ДПС и БСП.

Десислава Атанасова опреснява паметта на г-жа Нинова

Десислава Атанасова опреснява паметта на г-жа Нинова

Още през 2010 г. Борисов бил разговарял с президента на Австрия

Министър-председателят изтъкна, че преди време е задал въпроса дали след като са похарчени стотици милиони за "Цанков камък", държавата трябва да доплати последната част или "да го държат като паметник на културата".

"Ама ние щяхме да имаме и друг паметник на културата - магистрала "Струма". Щяхме да имаме паметник не на културата, а на глупостта, извинявам се на Боил Банов", потресен е премиерът. Като пример Борисов посочва и магистрала "Люлин", "защото и там 5 километра бяха направени и опираше в планината".

Също така, по думите на премиера, и магистрала "Тракия" щеше да е паметник на глупостта, "Марица" - паметник на глупостта. Северната тангента - абсолютно провален проект - "240 милиона загуба, сега трябваше да ги върнем в Брюксел, "Дунав мост 2", абсолютно провален проект."

"Само за секунди мога да изброя все милиардни проекти. И към тях, ако се прибави "Белене", ако се прибавят американските централи", изброява Борисов.

ГЕРБ сезират Цацаров за "Цанков камък"

ГЕРБ сезират Цацаров за "Цанков камък"

Тече пълно обследване как са поставени мембраните върху карстовите скали

"Да, но в същото време "Цанков камък" не работи и трябвало да го оставим, защото щели на съд да ни дават. Ние ако за всяка тяхна глупост ги даваме на съд, съдилищата ще работят непрекъснато. Друг въпрос е кой ще е следователят, като знаем с какви следователки разполагат", обяснява премиерът.

Според Борисов планът на ДПС и БСП е да очернят ГЕРБ и да им припишат Пеевски, за да поготвят спокойно следващото правителство. "Казвам: "Това са глупости" и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини", притеснен е министър-председателят. Той твърди, че вижда как "те брилянтно бродират" фалшиви новини, докато ГЕРБ се труди.

"Нашето даване на "Цанков камък" на прокуратурата сега е защото не работи. Това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи", изясни Борисов.

Борисов коментира и фалита на КТБ: "Ако пази, Боже, падне банка в наше управление - кой е виновен? Финансовият министър, премиерът, вицепремиерът - има си виновници. КТБ се срина при тях, искат и това да ни припишат. Толкова им беше интересно да видят стенограмите, да намерят една думичка да съм виновен и аз за КТБ. Е, излязоха от Президентството и едната, и втората, всички стенограми и там ясно се следи пътят кой е виновен, кои са институциите, кои са хората."

За кръстовището на "Орлов мост" премиерът коментира, че е ремонтиран преди 11 години. "И пак се връщат, че било "Цариградско море". Абе какво море! Единадесет години издържа!", обяснява Борисов. За обществените поръчки за ТОЛ системата министър-председателя се надява днес да бъде поставено началото.