Няма официална информация, дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вярно, коментира пред НоваТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя увери, че при всички случаи купувачите ще бъдат проверени.

За изграждането на газовия хъб "Балкан" у нас Петкова коментира, че България има пълната подкрепа от Европейската комисия и скоро започва предпроектното проучване.

"Няма как да стане без Русия, но за да стане този хъб факт, трябва да има поне три източника на природен газ", допълни тя.

Газовият хъб "Балкан" е с добри перспективи според евродепутата Владимир Уручев

Газовият хъб "Балкан" е с добри перспективи според евродепутата Владимир Уручев

Уручев не е учуден от решението на ЕК за руския газ

Петкова обясни, че България има опция да удължи живота на АЕЦ "Козлодуй" още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ "Белене", в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване. Добави, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове.

Припомняме, че председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи подновената лицензия за експлоатацията на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" за следващия 10 годишен период.

За подновяване на лицензията е извършен и преглед на безопасността. Целта е била да се демонстрира спазването на най-високи стандарти за безопасност.

Заключението е, че за следващите 10 години с подновяване на лицензията, АЕЦ "Козлодуй" е с още по-високо ниво на безопасност.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с лиценз за следващите 10 г

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с лиценз за следващите 10 г

Работи се и по лиценза на шести блок, който е до 2019 г

БАН предвижда през 2035 да има дефицит на мощности. Петкова коментира в кулоарите на парламента изказването на "Росатом", че те са готови да строят АЕЦ "Белене" с думите: "Ние винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване и този ресурс, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрия начин." Министър Петкова обясни, че не се изключва нито един вариант.

Припомняме, на 11 октомври енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че България трябва да подпише с Русия нов договор за оборудването на АЕЦ "Белене", но не бяха споменати конкретни параметри на подобно споразумение.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени.

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова иска разрешение на БЕХ за публичност