Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) е образувала производство за установяване на конфликт на интереси на ректора на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов. Това съобщи Ивайло Мирчев от "Демократична България", позовавайки се на свое запитване до антикорупционната комисия.

Името на Моллов нашумя отново, след като наскоро изтече запис, в който предлага на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подкуп, за да бъде запазена дейността на "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево". Той е бил шеф на БАБХ по времето на кабинета "Орешарски".

След случая със записа е образувано досъдебно производство, а Пламен Моллов продължава да заема позицията на ректор на УХТ.

Проф. Даскалов: Опитът за подкуп е свързан с човек, когото познавам отдавна

Проф. Даскалов: Опитът за подкуп е свързан с човек, когото познавам отдавна

И в студиото шефът на БАБХ бе с охрана

Причината за проверката в КПКОНПИ е, че в средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ, след неуспешна процедура по ЗОП, изпраща покана за пряко договаряне към фирма "Люпеан" ЕООД за 165 хиляди лева без ДДС. В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче "Люпеан" ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам "Люпеан" ЕООД е получила допълнително сума от 71 851,68 лв. от УХТ.

Едноличен собственик на "Люпеан" ЕООД е Любен Йочков. Той е и съсобственик на "Монело" ООД заедно с Неделчо Моллов и Петя Моллова - син и съпруга на ректора на УХТ Пламен Моллов, както и на "Мултихрис" ООД отново заедно със сина на ректора.

"Ще наблюдавам този случай и ще изисквам бърз резултат", обяви Ивайло Мирчев в профила си в социалните мрежи.