Българската история да не се изопачава. За това призоваха на пресконференция в БТА историкът проф. Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров. Двамата изложиха мнението си по повод повишеното напрежение между България и Северна Македония.

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

Проф. Павлов обясни, че модерните национализми и социалистическите режими са виновни за пречупването на призмата, през която се гледа на историческите факти. Той изрази възмущение си от умишлено променената националност на Гоце Делчев и Яне Сандански, които сами се определят като българи

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин
Обновена

Македонският президент призна, че Гоце Делчев е българин

Пендаровски: Гоце Делчев се е обявявал и се е определял като българин

Това е престъпление срещу човечеството, критикува историкът. Никой българин няма да се съгласи с насилието над истината, че Гоце е македонец, отсече той и призова македонското правителство "да не лъже собствените си хора".

Номерата на Коминтерна през 21 век са недопустими, категоричен беше проф. Павлов.

Според проф. Овчаров двустранни комисии не могат да решат проблемите с историческото наследство.

Българските и македонските историци се разбраха за епохата на Античността

Българските и македонските историци се разбраха за епохата на Античността

Постигнато е съгласие и за личността и делото на Гоце Делчев, но все още имало някои различия

Северна Македония вече чука на вратата на ЕС, така България може да наложи влиянието си, смята археологът. 

Проф. Овчаров коментира и възможните напрежения, които могат да възникнат и между България и Румъния след последните му откритие, свързани с граф Дракула.

Влад Цепеш (Граф Дракула) е говорил на български език, става ясно от влахо-българските грамоти (документи) на видния учен Любомир Милетич. Вулгарно според Овчаров се използва историята с Влад Цепеш за бизнес и развитие на туризма, като се изтъкват дракули и вампири. С Румъния можем да използваме общи маршрути, за да се покаже приносът на войводите, смята археологът.

Проф. Овчаров изтъкна, че държавната традиция на Румъния е взета от българското царство преди неговото падане под турско робство. Преди това румънска държава не е имало, а само Влашко и Молдовско войводство, които по-късно стават Велики войводства. Освен пряката приемственост, се стига и до езика. Още от времето на цар Калоян, около 13 век, според професора владетелят е бил наричан цар на българи и власи. До средата на 19 век румънците използват кирилицата.

"Ние по никакъв начин не противопоставяме България на другите държави, но нека да знаем историята такава, каквато е била", уточни проф. Овчаров.