През първата вълна минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина. Това заяви пред БНР президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев по повод епидемиологичната ситуация с коронавируса у нас.

Като недостатък той посочи все още липсващата в страната електронна здравна карта.

Друг признак за дълбоко нереформираната здравна система била нуждата от организационна реформа, тъй като страната ни по негови думи разполага с достатъчно лекари, болници и средства, а също има сериозно модернизиране на системата.

Бюджет 2021-а тръгна към неизвестността

Бюджет 2021-а тръгна към неизвестността

Управляващото мнозинство прие окончателно на второ четене първите два члена на проектозакона за Държавния бюджет за 2021 г.

Самите доктори, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение, обясни Плевнелиев. Той изрази надежда този сектор да се събуди след шока от пандемията и да се направят промените, сред които е и електронното здравеопазване. Бившият президент настоя да се разчистят неефективностите.

Той отбеляза, че когато е трудно, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза "кесията трябва да се развърже".

Относно данъчната система Плевнелиев заяви, че твърдото фиксиране на ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения от никого. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари, обясни той.

Бюджет 2021 е рационален според Лъчезар Борисов

Бюджет 2021 е рационален според Лъчезар Борисов

Според него страната ни се справя много добре с кризата на фона на всички страни в ЕС

Според него в криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците, а селективната помощ за нуждаещите се.

Плевнелиев прогнозира, че Бюджет 2021 ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По негови думи президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година не е свиквал нито веднъж консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.

Иван Нейков: Бюджет 2021 г. няма цели, има харчене на пари

Иван Нейков: Бюджет 2021 г. няма цели, има харчене на пари

Очаква се, че 2021-ва ще е по-добра от 2022 г., смята бившият социален министър