Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) коментира пред БНТ отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ.

"Г-н Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3 часа и половина, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете", изтъкна бившият държавен глава.

"Цветан Цветанов гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него", категоричен е Плевнелиев по повод тезите, че Цветанов може да създаде нов политически субект, или да се присъедини към друга партия.

"Няма никакво съмнение, че Цветанов и Борисов са тандем, който създаде и направи ГЕРБ", допълни той.

Андрей Райчев: Борисов си взе партията от Цветанов след "Апартамент гейт"

Андрей Райчев: Борисов си взе партията от Цветанов след "Апартамент гейт"

Според него Борисов е бил роб на собствения си календар за бъдеще на президент

Според Плевнелиев, като партия ГЕРБ толкова дълго е доминирала в политическия живот, че самата тя трябва да си дава сметка за инфлацията в политиката. "Ако считаме, че Бойко Борисов има план да извади нови лица на дневен ред, да даде нови ясни приоритети - то тогава би могъл и да успее", отбеляза още бившият президент.

По повод "Апартамент гейт" според него е важно журналистите и неправителствените организации да водят тази битка за чистотата в българската политика, за борбата с корупцията и зависимостите.

"Аз подкрепям, че този скандал гръмна, но не искам той да остане само в рамките на един апартамент. Много хора в България трябва да дадат обяснение по какъв начин са получили една или друга облага. Институциите трябва да могат да насочат прожекторите към всеки акт на липса на добро и аргументирано обяснение за материално облагодетелстване", посочи Плевнелиев.

Ниската избирателна активност, на която бяхме свидетели на европейските избори, е един сигнал към всички. За мен най-големият проблем е този. Доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери, каза Плевнелиев.

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той

Той не пропусна да разкритикува и наследника си Румен Радев. "Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС. Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение", коментира той срещата на Радев в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин. 

Според Плевнелиев шансовете на Манфред Вебер и Франс Тимерманс да оглавят следващата Европейска комисия не са големи. Все по-силна изглеждала кандидатурата на Мишел Барние.