"Държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е България. Денонощно, във всяко негово изказване. Аз съм получавал обаждания от стотици делегации, външни представители, които ме питат защо да инвестират в България, след като държавният глава денонощно говори колко е корумпирана." Това каза пред Нова президент в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев.

На въпрос дали в държавата ни наистина няма много корупция той заяви: "Корупцията е навсякъде около нас. Тя е в държавния и в частния сектор." Когато обаче ставало въпрос за държавния глава, и то в етап на развитие, в който страната се нуждаела от стратегически инвестиции, това не било редно. Трябвало да се говори с доказателства и да се даде път на върховенството на правото.

"Такива тежки думи от негова страна ни подреждат в съвсем друга лига, за съжаление", коментира Плевнелиев.

Той все пак подкрепи призива на Радев да се разследват офшорните сметки на политиците.

"Точно така трябва да се действа - да се бръкне дълбоко и да се извади истината, но държавният глава е добре да погледне и към себе си, към собствения си екип, ако щете към собствената си политическа партия, а именно Българската социалистическа партия, с чийто лидер той денонощно и навсякъде е заедно", посочи още бившият президент.

Той и припомни, че прокуратурата не преди много време извадила доказателства именно за член на екипа на президента с офшорни сметки, визирайки лидерът в листата на БСП за евровота Елена Йончева. За това трябвало и Радев като говори, да бъде по-конкретен.

Относно "Апартамент гейт" - в ГЕРБ опитали кардинално да решат проблема, а не да го "заметат под масата" - имало оставки. На въпрос дали всъщност оставките са достатъчни и дали не трябва хората, които са се облагодетелствали неправомерно с европари да бъдат вкарани в затвора, Плевнелиев посочи: " ... И кой го казва това със затвора - държавният глава. Това е противоконституционно действие на държавния глава, което мирише на диктатура. Държавният глава започва да обяснява кой да влиза в затвора и кой не. Ами неговите служители с офшорни сметки трябва ли сега да влязат в затвора?"

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция
Обновена

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция

Имало обаче важни теми, по които съгласието е наложително

Думите на Радев сериозно застрашавали инвестициите в България, отново обясни Плевнелиев. Самата му позиция за анексирането на Крим доказвала това. "Десетки делегации, които са идвали при мен в последните 2 години, са ми задавали въпроса за позицията на българския държавен глава по казуса с Крим. В ден първи от стъпването си в длъжност той даде интервю за френска телевизия и каза така: "Щом президентът Путин е забил знамето си, щом Русия е забила знамето си в Крим, значи те имат право на претенция. Тоест държавният глава открито подкрепи погазването на международния правово ред. От тук следва, че българският държавен глава, който обикновено говори за върховенството на правото, всъщност върши точно обратното. Той подкрепя нарушаването на правото. Много международни делегации са ме питали: "Как да си го обясним това?"

Според Плевнелиев президентът трябва да посочва минусите, но и да изпъква постиженията. Радев никога не посочвал успехите на страната ни. "Аз не съм чул една добра дума от държавния глава. Всеки път по всеки един въпрос, когато става въпрос за позицията на България, той говори единствено и само колко сме бедни и колко сме корумпирани", посочи той.

Плевнелиев зове Радев да стои настрана от германската инвестиция у нас

Плевнелиев зове Радев да стои настрана от германската инвестиция у нас

Той е обезпокоен от "дълбоката некомпетентност" на президента

Коментар Плевнелиев направи и за вчерашните думи на Радев по повод коментара на турския посланик в България Хасан Улусой за по-интензивното изучаване на турски език у нас. Едно изречение силно разтревожило Плевнелиев. "Това е изречението, в което той казва: "Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих президента на Германия в България". Тук, разбира се, това само по себе си, твърдение на държавния глава е доста манипулативно и контрапродуктивно. Манипулативно е това изказване, поради факта, че държавният глава, поне във всички нас остава усещането, че едва ли не той има решаващата роля - специално заради него и специално заради заводът на "Фолксваген" Щайнмайер е дошъл в България. Фактите са съвсем други и обществото трябва да ги знае. Около година се водят тези преговори. Екипите са около 100 човека, лично министър-председателят на България е провел десетки срещи и телефонни разговори със световни лидери - от Меркел до министър-председателите на половината немски провинции. Вицепремиерът на България по икономическите въпроси Дончев следи ежедневно процеса, вицепремиер по външна политика, може би една от най-позитивни роли в тия преговори - министъра на финансите на България, министър на икономиката... екипи на местно ниво, кметове... Тези хора от една година работят, за да може тази стратегическа инвестиция да се случи", продължи Плевнелиев. Той призова Радев да признае работата на всички, които са работили за реализирането на проекта.

Стоян Сталев: Инвеститорът ползва права, не може да налага език

Стоян Сталев: Инвеститорът ползва права, не може да налага език

Нито един друг посланик не е поставял езикови изисквания