Българският парламент е длъжен да започне дебати и да вземе отговорни решения по отношение на Сирия.

Така коментира ситуацията със Сирия президентът Росен Плевнелиев, който посети Рилския манастир, където се проведе литургия по повод годишнина от смъртта на цар Борис III, съобщават БТА и БГНЕС.

По думите на Плевнелиев става въпрос за българската държава и за позициите, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не трябва да отстъпват. Президентът призова парламента да направи това, което беше направо в много други европейски държави - да се посочат аргументите и да се прецени внимателно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, в която се намира регионът.

Българският парламент е длъжен да активира дебати, да се вземат отговорни решения, категоричен е Росен Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че в Сирия са били използвани химически оръжия срещу мирни граждани, което е "абсолютно недопустимо, виновниците трябва да бъдат посочени и съответно те трябва да понесат своето справедливо наказание".

По отношение на увеличаващия се брой на бежанците, влизащи в България, Плевнелиев посочи, че тук става въпрос за елементарна човечност и гостоприемност, както и за самочувствието на българите, че те уважават демократичното и човешко хуманно право на всеки - да получи необходимото отношение и закрила.

По думите му президентската институция прави всичко възможно и в правомощията й, страната ни да е подготвена. Той напомни, че вчера на заседанието на Съвета по сигурност към МС тази тема бе обсъдена, бяха отпуснати допълнителни средства за осигуряването на допълнителен капацитет в местата за настаняване на бежанци.

Плевнелиев посети Рилската света обител, за да присъства на оглавяваната от патриарх Неофит панихида за 70-ата годишнина от смъртта на цар Борис III.

В нея участваха българският патриарх Неофит, духовници от висшия клир и хорът на храма "Св. Александър Невски". От 11 часа започнa панихида за успокоение на душата на цар Борис III, която извърши патриарх Неофит. На литургията, която се извърши в централния манастирски храм "Рождество Богородично", присъстваха Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита Гомес Асебо и сестра му Мария Луиза. От 11.30 часа в манастирския комплекс е отворена мемориалната стая на цар Борис III, казаха от светата обител.