Броят на жените жертви на насилие в България е изключително тревожен. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който е патрон на научно-практическата конференция на тема: „Превенция на тормоза в ежедневието”, която се провежда в Софийския университет.

Президентът изтъкна, че според проучване на Агенцията за основните права на ЕС за 2014 г. жените, жертви на насилие, у нас достигат цели 28 %.

„Това е цифра, в която аз трудно бих повярвал, но няма как, защото това е наднационална институция”, коментира Плевнелиев.

Научен център в СУ ще изследва феномена на насилието в обществото ни

Научен център в СУ ще изследва феномена на насилието в обществото ни

То било едва ли не било естествена част от нашето възпитание като деца

Президентът подчерта, че ако е така, това е много голям проблем за нашето общество. През 2015 г. са проверени 1403 сигнали за насилие над деца, като преобладават случаите на физическо насилие, пренебрегване и психически тормоз. Според данните насилието засяга обществото ни като цяло.

„Елиминирането на това уродливо явление зависи от всеки един от нас”, изтъкна Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че е необходима промяна на нагласите и изграждането на нулева толерантност към проявите на насилие, като институциите трябва да са изключително адекватни, като се даде пример за толерантност.

„Това минава преди всичко през българското образование и начина, по който формираме у младите техните умения за общуване”, коментира още Плевнелиев.

Той апелира от трибуната на Софийския университет към народните представители „веднъж завинаги да се откажат от езика на омразата”. По думите му този език е ежедневие в Народното събрание. „Това не е нормално и това трябва да се промени”, категоричен бе Плевнелиев.

Той подчерта, че българският народ има своите много здрави корени на толерантност и уважение към различния, на гостоприемство. „На това трябва да се даде път”, каза още Плевнелиев.

Според него е необходимо да бъдат предложени методи за ефективна превенция и за елиминиране на насилието.

Очакванията на Плевнелиев са тази конференция, обединявайки научните среди, да търси практическите решения на проблема.

Насилието е грубо посегателство върху правата и достойнството на личността. То цели доминиране над другия, уронване на самочувствието и свободната воля на човека”, заяви в уводните си думи по темата президентът Росен Плевнелиев.