Философски факултет към Софийски университет ще изгради научен център във връзка с изследването на феномена на насилието в българското общество.

Това обяви деканът на факултета проф. Димитър Денков по време на научно-практическата конференция на тема: „Превенция на тормоза в ежедневието”, която се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Проф. Денков заяви, че този център ще изготви научни изследвания на този битовизиран вече феномен - насилието, което едва ли не било естествена част от нашето възпитание като деца.

Плевнелиев не иска да повярва колко много жени у нас са жертви на насилие

Плевнелиев не иска да повярва колко много жени у нас са жертви на насилие

Броят бил изключително тревожен

„Философски факултет ще направи научен център, за да направим няколко сериозни национални проучвания”, обясни проф. Денков. Целта е от философски аспект да бъде разгледано и това характерно за човека зверско поведение към себеподобните.

Според проф. Димитър Денков феноменът далеч надхвърля битовите отношения и става основен за отношенията между държавите и институциите.

„Страшно се радвам, че президентът даде една насока на нашата работа”, каза още той.

Освен български учени, в научно-практическата конференция участват и гост лектори от Франция. Това са д-р Мари Ноел Тарди, която ще говори на тема „Агресията и моралният тормоз в училищна среда”, както и д-р Мари Франс Иригоайен, която ще говори също на тема, свързана  с моралния тормоз. Нейната книга „Моралният тормоз и перверзното насилие в ежедневието” е преведена на 24 езика, включително на български.

Гост-лекторът Мари Ноел Тарди е детски психиатър, която работи с малтретирани деца. Нейната книга „Малтретираните деца, да ги предпазим от лошите” е издадена преди няколко месеца на френски език. Участват лектори от София, Пловдив и Русе.