Президентът Росен Плевнелиев опроверга думите на премиера Борисов, вътрешния министър Бъчварова и главния прокурор Цацаров, че има целенасочен план за дестабилизация на Балканите.

Държавният глава заяви, че не е получавал информация, която да го провокира да вярва, че има сценарий за дестабилизация на Балканите. Плевнелиев подчерта, че в условията на миграционен натиск, българските институции са стабилни и властите действат отговорно, информираха от пресслужбата на държавния глава, предаде БНР.

Целенасочено се дестабилизират страни в региона, информиран Борисов

Целенасочено се дестабилизират страни в региона, информиран Борисов

Македонският президент е предупредил европейската общност и колегите си

Според президента Росен Плевнелиев, правителството и институциите у нас се справят с миграционния натиск към страната ни.

"Като държавен глава аз съм изключително загрижен от миграционната криза и цялата държавност трябва да се отнесе максимално отговорно към тази много сериозна трудна и проблемна ситуация, в която се намираме. България се справя по един достоен начин. Аз съм притеснен, защото ситуацията е непредсказуема, това са вълни от хора, които в един момент решават да минат в една или в друга посока", каза Плевнелиев.

Въпреки това, той уверява, че държавата има план, че институциите са силни и стабилни, че се действа отговорно.

„Свинските опашчици” били провокация, целели бутането на кабинета

„Свинските опашчици” били провокация, целели бутането на кабинета

Румяна Бъчварова смята същото като Борисов

Според Плевнелиев до момента страната ни е пример за отговорно пазене на границите и за спазване на човешките права на бежанците.

Не ми е приятно, когато виждаме такива видеа по телевизията като тези с прословутите "свински опашки". Но, тук българската прокуратура се задейства в рамките на часове. И ние ще очакваме българската държава с цялата строгост на закона да се отнесе към всички, които не спазват законите в държавата и не спазват човешките права и свободи. Очаквам и прокуратурата да действа безкомпромисно към всички, които не спазват законите на България.

Прокуратурата разследва турските ваксини

Прокуратурата разследва турските ваксини

Цацаров приветства разделянето на ВСС на две квоти

Разнопосочните интереси на отделните държави в енергетиката могат да бъдат обединени със следването на общите принципи на Европейския енергиен съюз. Това заяви още президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като участва в Братислава в XI Глобалeн форум по въпросите на сигурността – GLOBSEC 2016 и разговаря със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович.

Не съм съгласен в енергетиката да се говори само за интереси и геополитика. За мен е важно да има общи правила и принципна политика”, посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава отново подчерта, че природният газ не трябва да се използва като оръжие, а да се търгува на пазарни цени и всеки да има достъп до алтернативни източници.

Бъдещето на енергетиката не е в изразходването на огромни суми за изграждането на газопроводи, а в създаването на мрежи и постигането на по-тясна свързаност, категоричен беше Росен Плевнелиев.