Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката?

Този въпрос към народните представители остро отправи държавният глава Росен Плевнелиев от Шумен в коментар за гласувания днес в парламентарна зала референдум и допуснатите въпроси.

"За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това", посочи Плевнелиев, според когото депутатите просто са се отказали от отговорност и са я прехвърлили към друга институция.

Той припомня, че преди една година е организиран референдум и два пъти се е обръщал към Народното събрание по въпросите за електронното гласуване.

За него е повече от необяснимо, че днес народните представители допускат още веднъж да се задава един и същ въпрос.

„Нима народните представители не разбират, че като вадят проблемното и лошото в пряката демокрация на преден план, сега те ще извадят проблемното и в представителната демокрация. Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация“, посочи Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че следи внимателно дебатите и взетите решения от парламента и е готов да използва правото си да се обърне към народа.

По отношение на проведените дебати в Народното събрание за наложеното вето върху текстове от Избирателния кодекс президентът Плевнелиев беше категоричен, че ще чуе и анализира много точно представените аргументи.
Президентът отново призова за смислен дебат по темата и подчерта, че няма как да се съгласи, „когато се хвърлят аргументи без фактологическа обосновка“.

"Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът апелира народните представители да се отнесат сериозно към действията си, защото по думите му „най-важни са изборните права на българските граждани и как да се помогне на нашите сънародници да гласуват облекчено зад граница“.