Избирателната активност от проведения в неделя национален референдум не е достатъчна, за да има той задължителна сила. Това става ясно от окончателните данни за активността, които Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви в късния следобед.

В края на изборния ден активността на референдума в страната е била 39.67%.

По закон, за да е задължителен, на референдум трябва да гласуват поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните парламентарни избори, а именно - 48.66%. Такава е била избирателната активност на парламентарните избори миналата година.

На референдума гласоподавателите трябваше да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Тъй като избирателната активност надхвърли 20 % от имащите право на глас, законът повелява Народното събрание да се занимае с въпроса и да реши дали да има или няма възможност да се гласува електронно.

Към 11.00 часа днес ЦИК обяви, че 69.49% от гласоподавателите в страната са отговорили с "да" на референдума.

С „не" са отговорили 25.99% от упражнилите правото си на глас. 4.52% са недействителните бюлетини.

На референдума в чужбина 91.50% от гласоподавателите са отговорили с „да". 7.79% са посочили „не". Недействителните бюлетини са 0.71%.

53.60% пък е избирателната активност в края на изборния ден на местния вот. Наблюдатели коментират, че ако не бил заедно с местния вот настоящият референдум щял да има много по-ниска активност.