Руският президент Путин и Русия по всякакъв начин се опитват да дестабилизират и разделят Европейския съюз. Това коментира бившият държавен глава Росен Плевнелиев пред БиТиВи.

"В ситуацията, в която се намираме, България трябва да работи за единство, а не за разединение", настоя Плевнелиев.

По думите му, всяко едно посещение на Путин в една или друга държава в момента е доста проблемно. Такова посещение се готви у нас през 2018 г., когато България ще поеме председателството на Европейския съвет. Плевнелиев посочи, че тогава всички наши европейски партньори много внимателно ще следят за какво се борим ние - да разединим или заздравим този уникален съюз.

"България трябва много внимателно да помисли кога, при какви условия и с каква цел и с какви послания, очаквани резултати иска да покани руския държавен глава", категоричен бе Плевнелиев.

Той сподели, че три от тезите на президента Радев продължават да го притесняват, защото работят за разединение на ЕС. Той посъветва действащия президент да премисли още веднъж тезите си, свързани с Крим, тази за санкциите срещу Русия, че не работят и разделяли ЕС.

"Това категорично не е така", отсече Плевнелиев. Той посочи, че само преди дни шефката на европейската дипломация Федерика Могерини апелира всички държави членки на ООН да подкрепят тези санкции.

Румен Радев: Намесата на Турция в изборите ни е факт

Румен Радев: Намесата на Турция в изборите ни е факт

Истинският патриот и политик обичат България

Третата теза била тази за справедливостта в държавата. "Темата в момента се измества и ми се ще той да върне нещата обратно в центъра", коментира Плевнелиев. Той припомни очакването идващите избори да са свързани не с темата за криворазбрания национализъм и фалшив патриотизъм, а за справедливостта в държавата.

По повод изказването на президента за намеса на Турция в българските избори, Плевнелиев коментира: "Ако държавният глава посочи подобен проблем, той трябва да разполага с достатъчно аргументи, включително от службите на България."

Той припомни, че през изминалата седмица ДАНС посочи вратата на няколко турски дипломати. "Очевидно българските служби разполагат с достатъчно данни и очевидно думите на президента от тази гледна точка са премерени", каза още той.

ДАНС приложи мерки срещу още двама турски граждани

ДАНС приложи мерки срещу още двама турски граждани

Още един е експулсиран, друг влиза в списъците с нежелани

"Тук не става въпрос само за Турция, тук става въпрос и за Русия и аз бих се радвал българският президент да посочи и натам. Защото, освен че ние имаме достатъчно съмнения, че има български политически партии, които се финансират от Турция, има много такива, които се финансират и от Русия. Нека много ясно да се каже, че външно финансиране на политически партии в България е забранено и службите трябва навсякъде да гледат и да мерят с един аршин", каза още той.

Той посочи, че от негова страна са били възложени редица доклади на ДАНС в тази насока. "В момента, в който казваме, че Турция се меси във вътрешните дела на България, нека си даваме сметка, че и други държави го правят", коментира Плевнелиев.

Относно реториката на Ердоган в последните седмици, Плевнелиев констатира, че ръководството на Турция постави всичко на карта с предстоящия референдум. "Ердоган съзнава много добре, че ако изгуби този референдум, неговото политическо бъдеще е крайно неясно", коментира още той.