Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изказа възмущението си от парламентарната трибуна по повод речта на българския президент Росен Плевнелиев на 8 юни, произнесена в Страсбург пред Европарламента.

„Тази реч беше направена на английски език, вероятно Плевнелиев да покаже своите познания по английски. Но някой би трябвало да му напомни, че българският език е официален в Европейския парламент и това слагане пред англоговорящите е заявка за бъдеща служба в някоя англоговоряща държава“, заяви Сидеров.

По думите му, изказването на Плевнелиев е звучало точно като на служител от американска администрация, а не като на горд проевропейски президент, както той самият се определи.

Сидеров подчерта, че Плевнелиев е показал какъв не трябва да бъде българският президент и попита докога ще произвеждаме през президентския пост служители на американските фондации, служби, спецслужби и някакви други лобистки организации.

По повод заявеното от държавния ни глава, че „за нас Крим е Украйна, Украйна е в Европа“, Сидеров се усъмни в историческите познания на Плевнелиев, тъй като Украйна не е имало, когато Крим е бил в пределите на Русия.

Плевнелиев услужливо прескачал и фактологията - кой разпали войната в Украйна. Според Сидеров на този въпрос е отговорил самият зам. държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд, публично признавайки, че там Щатите са налели 5 милиарда долара.

Сидеров е ядосан на президента и заради думите му, че Русия не подкрепяла принципите на международния ред.

„Такова твърдение от устата на един държавен глава звучи не само като недоказуемо, но и много опасно, тъй като държавен глава на практика вкарва враждебна фразеология в своята реч спрямо друга държава“, смята Сидеров.
Лидерът на Атака смята, че не Русия, а въпросната Виктория Нюланд дестабилизира Европа.

„Същата г-жа Нюланд, за която той не обелва дума в своето слово, но която пред цял свят каза много ясно – „Fuck the European Union”, т. е. майната му на ЕС. Е, г-н Плевнелиев, кой дестабилизира Евросъюза – Русия или САЩ“, попита Сидеров.

Сидеров не остави без коментар и нападките на Плевнелиев по национализма и патриотизма.

"Тъй като той цитира в своето изказване Шарл дьо Гол, ще припомня на г-н Плевнелиев, че Франция напусна военнополитическия съюз с НАТО през 1966 г. Просто Шарл дьо Гол каза, че няма да са в НАТО и изгони американските бази от своята държава. Да, това е патриотизъм! Само че г-н Плевнелиев прави обратното. Той иска повече НАТО у нас, повече американска техника”, коментира Волен Сидеров.

Той използва случая, за да се обърне към българските граждани с призив на тези президентски избори да не се позволи повече на този пост да застава човек, който по време на мандата си заработва служба в някоя американска институция.