България и Румъния подкрепят всички проекти, които са дискутирани на правителствено и парламентарно ниво.
Сред тях са мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш, нов мост Русе - Гюргево, хидровъзел на река Дунав Никопол - Турну Мъгуреле, междусистемната газова връзка България - Румъния, от която остава да бъде изградена компресорна станция.

Това стана ясно по време на среща между председателите на българския и на румънския парламент Димитър Главчев и Калин Попеску Таричано в Румъния.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Румъния по покана на председателя на Сената на румънския парламент.

България и Румъния вече са част от новата система за влизане и излизане в ЕС

България и Румъния вече са част от новата система за влизане и излизане в ЕС

Обща електронна система за ускоряване на проверките по външните граници

По-добрата инфраструктура ще помогне за засилване на търговско-икономическия обмен, бе подчертано по време на срещата. По думите на председателя на Сената на румънския парламент много важно е да се създадат коридори, които да свързват Балтийско и Егейско море.

България и Румъния са изпълнили критериите за влизане в Шенген, посочи председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Сътрудничеството по тази тема между двете страни трябва да бъде запазено и разширено до приемането ни в това пространство.

Борисов иска още гранични пунктове с Румъния

Борисов иска още гранични пунктове с Румъния

От 2007 г. България и Румъния имат съвместен контрол за преминаване на границата

Главчев представи приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС пред румънския си колега и подчерта необходимостта от обща подкрепа за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Таяни: България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген

Таяни: България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген

Съветът на ЕС ще има тежката дума за двете балкански страни

Сред темите на срещата беше и борбата с корупцията по високите етажи на властта. В българския парламент предстои гласуване на второ четене на антикорупционния закон. Затова румънският опит за нас е изключително полезен, каза Главчев.

По думите на председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану Националната дирекция за борба с корупцията цели преследване на корупцията на високо държавно ниво. В момента, за да се покаже, че това звено работи, се организират много наказателни акции и е започнало преследване на определени политически лидери.

Според Таричану не е било взето под внимание, че власт, която излиза извън контрол, сама се превръща в корупционен орган. На срещата беше подкрепена и идеята за съвместно заседание на правните комисии на двата парламента, на което да бъдат обсъдени тези и други проблеми.

Правим с Румъния търговски къщи за износ на месо към арабските пазари

Правим с Румъния търговски къщи за износ на месо към арабските пазари

Проведе се съвместно заседание на правителствата на България и Румъния

Председателят на българския парламент подари на румънския си колега плакат на художника Камен Попов, изобразяващ две лястовици, символизиращи приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г.

В северната ни съседка българската делегация се срещна със заместник-председателя на Камарата на депутатите на румънския парламент Флорин Йордаке. На разговора беше заявено, че двете страни и техните парламенти активно ще си сътрудничат на всички нива по въпросите на двете председателства на Съвета на ЕС.

Предстои разговор на нашите депутати със заместник министър-председателя Йон-Марчел Чолаку и с Виктор Негреску, делегиран министър по европейските въпроси. Предвижда се и среща с министъра на външните работи Теодор Мелешкану.

Делегацията ни ще се поклони пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в парка "Херастръу". По-късно те ще разговарят и с представители на българската общност в Букурещ.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България - Румъния Владимир Тошев и членовете на групата Филип Попов, Искрен Веселинов, Бюрхан Абазов и Кръстина Таскова.

ЕК представя мониторинговия доклад в сряда

ЕК представя мониторинговия доклад в сряда

Очаква се отчете на 17-те препоръки от документа от януари

Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че в сряда ще бъдат представени поредните доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.