За продължаване и засилване на диалога и сътрудничеството между България и Русия в енергийния сектор се обявиха Бойко Борисов и руският посланик Анатолий Макаров.

Премиерът в оставка и дипломатът са обсъдили напредъка и постигнатото до момента в отношенията в сектор "Енергетика", съобщават от "Дондуков 1".

Борисов е провел работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров.

Дипломатът е поднесъл съболезнования на близките на загиналите и е пожелал бързо възстановяване на пострадалите след трагедията в шуменското село Хитрино.

От своя страна Бойко Борисов е благодарил за подкрепата и е запознал руския посланик с действията и мерките, които правителството е предприело за справяне с тежката ситуация.

Борисов е подчертал, че в момента действа Национален план за справяне с бедствия и аварии, както и че всички пострадали от бедствието семейства са финансово подпомогнати от държавата.

"Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но за съжаление не можем да върнем човешкия живот", заявил премиерът пред руския посланик.

Двамата са обсъдили също актуалната политическа ситуация и теми от международния дневен ред. Борисов и Макаров са се обединили около мнението, че само чрез мирни преговори може да бъде разрешена кризата в Близкия изток.

По думите на Бойко Борисов войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти, категоричен е той.