Предстои обявяване на обществена поръчка за разработване на регионални прединвестиционни проекти за 6 новоконсолидирани ВиК оператори - Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен. За финансиране на готовите разработки на РПИП ще може да се кандидатства през следващия период.

Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред членовете на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Обслужването на една административна област от един ВиК оператор е изискване, заложено в проекта на новия Закон за ВиК. Предвижда се той да бъде публикуван за обществено обсъждане през следващата седмица, информира също регионалният министър. В него се предвижда също да се намали регулаторната тежест, да се преразгледат показателите за качество, да се запази социалната поносимост на цената на ВиК услугите, но да се промени структурата им, както и да се осигурява целево финансиране на отрасъла чрез държавния бюджет, за да не се повишават драстично цените и да не се надвишава прага на социалната поносимост.

От началото на кризата само АПИ е разплатила около 170 млн. лв. Агенцията администрира голям обем от проекти с обща дължина около 350 км, каза Аврамова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция "Пътна инфраструктура", Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър работиха на пълни обороти за целия период на кризата, коментира Аврамова.

Вероятно днес ще бъде подписано разрешение за строеж за участък 3 от АМ "Хемус" - от пътен възел "Каленик" до разклона за Плевен. Очаква се предсрочно да бъде завършена отсечката между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Работи се в двата участъка на АМ "Европа", като трасето от Драгоман до Сливница може да бъде завършена предсрочно, допълни Аврамова.

116 обществени поръчки за около 850 млн. лв. без ДДС за строителство или реконструкция на ВиК обекти са обявени от ВиК оператори. Предвижда се да бъдат обявени общо около 190 процедури за около 400 обекта. Финансирането за тях е от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", каза Аврамова.

Проектите на обща стойност около 1,8 млрд. лв. с ДДС бяха дефинирани с разработените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството регионални прединвестиционни проучвания. Те са за областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Шумен, Добрич и Бургас. Пилотно проучване имаше и за област Смолян. Те ще се осъществят през настоящия програмен период, като този за Смолян е вече в изпълнение. 

Разширяват тол системата

Разширяват тол системата

Над 186 млн. лв. са приходите от пътни такси от началото на годината