"Махай се! Ще дойдем да те посетим в затвора!" викаха група млади българи на неотдавнашна демонстрация, настояваща не само за края на правителството, но и на цялата корумпирана система.

Тринайсет години след присъединяването към Европейския съюз, българите все още са сред най-зле живеещите граждани на Общността, а търпението се изчерпва, като сенчестите олигарси се разглеждани като дърпащи политическите и икономическите конци.

Продължаващите от повече от две седмици протести бяха разкрасени от вувузели, странни прически и остроумни лозунги, но те създават погрешно впечатление за гнева на младите протестиращи във връзка с поредица от корупционни скандали през последните години.

Това се коментира в репортаж на "Франс прес" за протестите у нас.

14-и ден на протести под прозорците на властта

14-и ден на протести под прозорците на властта

Исканията на протестиращите остават същите

Допълва се, че броят на протестиращите e увеличен от хора, принудени да се върнат от чужбина, след като губят работата си или след като университетите им са затворени заради пандемията от новия коронавирус.

Оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са само началото на исканията им, казва пред АФП Борис Луканов, 23-годишен студент по медицина, който е дошъл на протестите направо от летището след завръщането си от Германия.

"Нуждаем се от временен кабинет и нови избори с машинно гласуване", настоява той, визирайки твърдения за фалшифициране на изборите.

"Оставка" и "Бойко вън!" скандират протестиращите пред Министерския съвет

"Оставка" и "Бойко вън!" скандират протестиращите пред Министерския съвет

"Доверие сме ние - мафията вън!"

Подобно на него през последните години стотици хиляди българи напуснаха, за да работят и учат в чужбина и са ужасени от сравненията на тяхната родна страна с местата, където са отишли.

"Младите, които са живели на Запад, изпитват културен шок, когато се сблъскат с порочните, крещящи практики у дома", коментира социологът Първан Симеонов пред "Франс прес".

В тази връзка се подчертава, че България е най-корумпираната страна в Европейския съюз, а върховенството на закона е най-зле в Общността.

Според "Франс прес" къкрещият гняв се е отприщил по-рано този месец заради управлението от страна на правителството на пандемията от новия коронавирус, като се припомня, че заразените скочиха след рязко отменяне на ограничителните мерки през миналия месец, а мнозина се опасяват, че изпитващата затруднения здравна система на България няма да може да се справи.

Атанас Славов: Протестите са в полето на Конституцията

Атанас Славов: Протестите са в полето на Конституцията

Докато няма въоръжени паравоенни формирования

"Нашата толерантност към скандалите има граница", избухна 29-годишният финансов работник Красимир и допълва: "Ние сме държава от ЕС, дори и да сме най-бедната."

Той е учил в Холандия, където му е направило впечатление, че "публичните институции обслужват интересите на гражданите".

Агенцията обяснява на международната публика, че българи, които все още са в чужбина, също са се присъединили към протестите в няколко германски града, както и в Брюксел, Виена и Копенхаген.

Борисов вече трябваше да подаде оставка два пъти по време на 11-годишното си господство в българската политика, но този път отказа да хвърли кърпата.

Протестиращи в Стара Загора запалиха чучело, символизиращо Борисов

Протестиращи в Стара Загора запалиха чучело, символизиращо Борисов

Демонстрации се проведоха в цялата страна

Той обяви сериозен ремонт на кабинета, но настоя, че няма да се оттегли, като се аргументира със задаващата се криза, предизвикана от вируса.

Във всеки случай критиците искат много повече, отбелязва АФП.

"Не е въпросът до оставката им, а за начина на управление", изтъква 34-годишният ИТ предприемач Паско Пасков, като обвинява задушаващата бюрокрация и лошото държавно ръководство за неуспеха на България да привлече чуждестранни инвестиции, които се сринаха през последните години.

За някои обаче протестите са знак за надежда, допълва световната агенция.

29-годишният Никола Димитров, който се е завърнал от следването си в Лондон преди четири години, за да работи в компания за клинични изпитвания, казва, че е решен да остане, въпреки че неведнъж се е питал: "Защо все още съм в България?"

Той посочва, че протестите показват, че мнозина чувстват същото.

Протестиращи скандират "Оставка" пред парламента
Обновена

Протестиращи скандират "Оставка" пред парламента

Множеството е блокирало булевард "Цар Освободител" и метрото

"Сред протестиращите има много хора с докторантура от чуждестранни университети или с професионален опит в международни институции, готови да поемат контрола", добавя опозиционният евродепутат Радан Кънев.

Нещо повече, през последните години правителството може да е жертва на собствения си относителен успех, добавя "Франс прес".

Икономическият растеж отпреди пандемията в размер на 3,4 процента през 2019 г., подхранван частично от технологичния сектор, спомогна за създаването на нова група избиратели, които сравняват България със Запада и изискват представителство, коментира за АФП Боряна Димитрова, ръководител на социологическата агенция "Алфа Рисърч".

"Дори ако тези протести се провалят, това ново поколение ще продължи да търси своето място в системата, енергията им няма да изчезне", допълва Димитрова.