В своя позиция от днес следобед КНСБ заявява, че политици с целенасочени действия са успели да манипулират и да разделят протеста на миньорите и енергетиците. От синдикалната организация апелират за разум и внимателен прочит на споразумението без емоции и ако е необходимо и с консултиране с енергийни експерти и специалисти. Обръщението е явно към протестиращи, които и в момента се намират на АМ Тракия и на Прохода на републиката, които остават блокирани.

КНСБ не приема въвличането на синдикалната организация и техните членове в "предизборни лъжи и спекулативни твърдения", а като такива се посочват думите на народни представители от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия депутат Радостин Василев. "Очакваме те да понесат своята морална и политическа отговорност", заявяват от КНСБ, които приемат това обаче като "необоснована атака" срещу организацията, срещу всички синдикални структури и членове на организацията.

"Възмутени сме от въвличането на конфедерацията в партийни битки и стремежи в условията на предизборна ситуация преди местния вот в края на този месец. Употребата за политически цели на организациите на независимите представители на работниците в България е недопустима. Още по-недопустимо е използването за политически интереси на справедливия гняв на хилядите миньори и енергетици."

От КНСБ посочват и че в споразумението под седемте точки с постигнато съгласие от вчера, и които отразяват 90% от първоначалните искания, са се подписали лидерите на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и енергийните федерации на КНСБ и КТ "Подкрепа", както и председателят на синдикалния регионален съюз на КТ "Подкрепа" в Дупница.

Енергетици и миньори остават на АМ "Тракия", докато бъде обсъдено споразумението

Енергетици и миньори остават на АМ "Тракия", докато бъде обсъдено споразумението

Решение за блокадата се очаква днес

По предложение на лидерите на протестиращите от енергийните федерации на КНСБ и КТ "Подкрепа" е била добавена допълнителна точка в споразумението - за проучване на възможностите за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток 2". Единственото искане на протестиращите, което не е намерило място в споразумението, потвърдено и с решение на НС, е това за отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г.

Подчертават и че първа точка от Споразумението на практика дава възможност за въвеждане на механизъм за капацитет, непосредствено след който да започне да действа процедура, която да осигури участието на ТЕЦ "Марица Изток 2" в услугите по регулиране на честотата и да осигури безаварийната работа на енергийната система както досега.

"Обективната истината е, че с целенасочените си действия политици успяха да манипулират и да разделят протеста. Това разделение не е между КНСБ и КТ "Подкрепа", а между протестиращите от "Мини Марица Изток" и всички останали от други организации и структури от двата синдиката, чиито представители вчера, 3 октомври, подписаха споразумението."

Денков и Радев искат да се чете с разбиране срещу виковете "Оставка"

Денков и Радев искат да се чете с разбиране срещу виковете "Оставка"

Разговорът за споразумението на изпълнителната власт с миньорите, касаещо въглищните централи, е политизиран