Служебното правителство не прави това, за което е предназначено - да подготви предсрочните избори. Това заявиха за "Денят ON AIR" политолозите проф. Мария Пиргова и доц. Антоний Гълъбов.

ЦИК очаква още 800 машини за гласуване от Тайван

ЦИК очаква още 800 машини за гласуване от Тайван

Новите устройства също ще се обслужват от "Сиела норма"

"Мина един месец - то не прави това, за което е предназначено. Имаме тежко състояние в ЦИК. От един месец служебното правителство не прави това, то действа като самостоятелен център на изборите. 4-и ден в предизборна кампания и никой не говори за избори. Много моля, реформи в съдебна система и здравеопазването, не са теми на служебния кабинет", посочи Гълъбов.

Политолозите в студиото коментираха проблемите с машинното гласуване.

"Ние сме в особена ситуация. От кога е законът за машинно гласуване и защо ГЕРБ не свърши никаква работа? Това е несвършената работа на ГЕРБ", каза проф. Пиргова.

Обществото остава разделено за машинното гласуване

Обществото остава разделено за машинното гласуване

69,9% не одобряват поведението на Слави Трифонов

"Първата работа на това правителство беше да осигури условия на ЦИК. От 3 седмици "Сиела" предупреждава, че практически невъзможно ще става. Но това правителство беше заето с друго. Въвеждането на машинното гласуване върви към компрометиране на изборите. Въвежда ценз. Това ограничава правото на вот на българските граждани. Това е опит, чрез технически средства да бъде ограничено правото на глас", категоричен е доц. Гълъбов.

"Трябва да се научим да гласуване с машини, защото доверието е невероятно ниско", допълни проф. Пиргова.

Оферта от 4,350 млн. лв. на "Сиела Норма" за машинния вот

Оферта от 4,350 млн. лв. на "Сиела Норма" за машинния вот

Предстои ЦИК да вземе решения

Припомняме, миналата седмица Министерството на финансите се ангажира да осигури допълнително средства за ЦИК, след като бъде сключен договор за доставка на допълнителни машини за гласуване. Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е 4.35 милиона лева, като тя не може да бъде превишавана.