За пореден път БСП ще плати много висока цена - част от депутатите на левицата заявиха, че ще напуснат (тези от АБВ, които имат ясна позиция за войната в Украйна), а от друга страна - лидерът Корнелия Нинова също заяви, че ще напусне, което значи, че тя може да напусне, а останалите да останат във властта. Това коментира доц. Татяна Буруджиева пред бТВ по повод днешното заседание на коалицията за военна помощ за Украйна. Политологът Антоний Гълъбов добави, че липсата на оперативно решение в началото на войната е проблем, което е симптом на коалицията.

Те играят на друг корт, опитват се да решават проблеми, които решават сами и са встрани от дневния ред на българското общество, смята той. Гълъбов анализира, че БСП и ДБ са загубили гласове, но са във властта и е важно да останат в коалицията. Ще бъде намерен удобен вариант на коалицията, но вместо да се сработват, затъват в дълбока загуба на чувство на реалност, смята още той. Антропологът и политологът проф. Васил Гарнизов от своя страна посочи, че Корнелия Нинова "като опитен и прагматичен лидер ще се движи по ръба на бръснача". "Големите европейски и политически социалдемократически партии, особено в Германия, са решили да не се дава тежко въоръжение за Украйна и Сенатът на САЩ има решения. Ние се намираме в ситуация, в която има нормални политици, едни искат бърз край на войната, други искат мир, трети Русия да бъде наказана.

Антоанета Цонева: България е нападната вече, нашият газ е спрян

Антоанета Цонева: България е нападната вече, нашият газ е спрян

Тя не очаква правителство на малцинството

По света се вижда, че, който подкрепя Путин - е новият екстремист, има шанс за мира, но минава през Владимир Зеленски, не е във Вашингтон, Берлин или Брюксел и всеки на национален терен се справя както може", анализира той. За него Нинова е дала противоречиви послания, днес ще трябва да намери формула и да изтанцува танц по ръба на бръснача, смята Гарнизов. Той е категоричен, че страната ни ще даде оръжие на Украйна. Буруджиева също смята, че страната ни ще даде оръжие. Гълъбов от своя страна посочи, че е станало ясно, че никоя от партиите не иска да работи повече от споразумението и стоят плътно до този текст и не са длъжни да правят каквото и да е. Татяна Буруджиева смята, че коалицията не може да работи заедно и запита за Министерство на доброто управление какво прави и да каже как да се управлява. Гълъбов смята, че правителството има максимум 3 месеца. Трябва да се съберат, да планират и да кажат какво ще правят. Това е последен шанс и ако търсят съгласие точка по точка - няма да се получи.

Управленската криза е все по-очевидна. Има налагане на абсолютен отказ от диалог, социалните партньори, синдикати и работодатели са в напрегнато състояние, посочи той. Политолозите коментираха и позицията на президента Румен Радев - за Васил Гарнизов той е държал центристка позиция, в КСНС е подкрепил санкциите срещу Русия, последните дни обаче се естремизирал и това не му подхожда.