От Кърджали Корнелия Нинова даде заявка да остане във властта. "Знаете колко трудности и колко кризи ни връхлетяха, но участието на Българската социалистическа партия в правителството е гарант за социалната държава, за защита на правата на трудещите се хора", обяви тя ,след като поздрави трудещите се хора по случай 1 май.

"В тези три изключително трудни месеци за нас успяхме, с общи усилия, да замразим тока за битовите потребители и семействата, да увеличим минималната заплата, да увеличим майчинството, да осигурим безплатни детски градини за децата, да повишим ваучерите за храна от 80 на 200 лв. и с тях да могат да се плащат и битовите разходите, да помогнем на болниците в отдалечените места и да ги направим защитени", отчете министърът на икономиката.

Тя припомни, че инфлацията расте и това, което левицата е направила не е достатъчно. "Ние трябва да продължим по този път на социалната политика в защита на трудовия човек. Защото все още има работещи бедни. Защото все още има хора, живеещи под прага на бедност. Нашият най-голям враг в момента е инфлацията и високите цени", подчерта Нинова.

"Мнозина искат оръжия за украинците. Ние искаме хляб за българите. Ние искаме мир. Ние искаме работа за българските заводи, работни места за българските трудещи се, достойни доходи за тези хора, високи пенсии. Затова нашият път ще продължи. Ние ще продължим в правителството да отстояваме нова увеличена минимална работна заплата, преизчисляване на всички пенсии, подкрепа за българските заводи и фабрики - да могат да си плащат тока и новите цени на газа", увери лидерът на червените.

Левицата, по думите й, ще продължи мисията си в правителството.

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

Предлага в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 млн. лв.

Припомняме, че БСП от самото начало на войната заявява, че БСП няма да подкрепи правителството да предостави помощ под формата на оръжие за Украйна. Лидерът Корнелия Нинова в качеството си на министър на икономиката няколкократно увери, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. В коалицията обаче останалите партньори подкрепят решението да се окаже военно-техническа помощ на Украйна, като предложението първо бе внесено от "Демократична България" и то директно в парламента. От "Има такъв народ" ясно казаха позиция едва след като лидерът им Слави Трифонов го обяви в пост във фейсбук, а от "Продължаваме промяната", след като две и дори три седмици забавяха разглеждането на точката във външна комисия заявиха намерение да подкрепят гласуването в пленарна зала, но всеки депутат да гласува по съвет. Тонът на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обаче и след това решение стана по-категоричен. Премиерът Кирил Петков дори заведе делегация на посещение в Киев, за която свой представител не излъчи единствено БСП.

За днес се очакваше да се събере четвърти коалиционен съвет, който да обсъжда темата за подкрепата за Украйна след три неуспеха да се постигне консенсус. След като вчера вицепремиерът Асен Василев вчера даде заявката, че в коалицията решенията се взимат с мнозинство, БСП има правото да вземе решението да излезе от коалицията, а решението ще бъде взето от върховния законодателен орган у нас, чийто решения са задължителни за изпълнителната власт, коалиционният съвет явно се е отложил.