Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков демонстрира арогантност пред суверена. Това посочват от полицейския синдикат във връзка с изказване на Христосков в предаването „Тази сутрин" на БиТиВи от днес.

Той определи Синдикалната федерация на служителите на МВР като комедианти, както и това, че от 6500 български полицаи, пожарникари, спасители и лицата, работещи по трудово правоотношение, (ЛРТП) в МВР не зависи нищо. Според синдиката министърът проявява арогантност не само поради факта, че е нарекъл 6500 български граждани - комични, но и като казал, че не са те хората, които могат да му поискат оставката.

Според федерацията министър Христосков не само говори неистини, но и нарушава Конституцията на страната. Те отправят питане към президента, премиера и МВР шефа Йордан Бакалов дали споделят мнението на социалния министър. От синдиката се интересуват и тримата какво ще предприемат, след като министърът е обидил публично 6500 български граждани.

„Господин Президент, означава ли това, че за министър Христосков и кабинета, който е назначен от Вас, мнението на 6500 засегнати от тези социални промени не означава нищо? Господин Президент, като избран от суверена и назначил министър Христосков, Вие ли сте човекът, който може да му поиска оставката и ако да, защо не го правите", питат от федерацията държавния глава Росен Плевнелиев.

Те отправят въпрос и към премиера Георги Близнашки, а именно ще позволи ли на подчинен на него министър да се гаври със служителите в сектор „Сигурност" и да демонстрира недосегаемост, дори когато това нарушава Конституцията. От полицейския синдикат искат да разберат още дали вътрешният министър Йордан Бакалов ще подкрепи исканията на служителите, така, както е направил на заседание на Министерския съвет.

Промяната на реда и условията за ранно пенсиониране на военнослужещите предполага извършването на задълбочен анализ. Това се посочва в становище на Министерство на отбраната до държавните институции във връзка с предложените промени в системата за пенсиониране на военнослужещите.

За целта в Министерство на отбраната, ще бъде сформиран Експертен съвет. В него ще бъдат поканени за участие и експерти от Министерството на труда и социалната политика, НОИ и други ведомства. Той трябва да предложи модел за пенсионирането на военните, който да бъде обсъден преди края на годината. Според становището на Министерството на отбраната, решение не може да бъде взето преди окончателното мнение на този Експертен съвет.

Изпълнението на препоръката на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от обстоен анализ на очакваните комплексни последици от прилагането й. Военният министър Велизар Шаламанов е категоричен, че взимането на прибързани решения в тази сфера би оказало негативно влияние върху сектора за сигурност.

В становището се очертават и очакваните негативни последици при прибързано утежняване на условията за придобиване на пенсия. Сред тях са рязко увеличаване броя на военнослужещите, които ще искат да се пенсионират при досегашните условия, които ще доведе до нарушаване на боеспособността на армията, както и намаляването на атрактивността на военната професия.