България не бива да бъде в страни от световните събития. Това заяви пред БНТ бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Според нея трябва да участваме, за да не бъде в изолация.

Дипломатът коментира, че обратът в Украйна не е началото на края на войната.

Трудната ситуация, в която е Путин, ще има отражение върху всички останали, каза тя. Путин ще трябва да взима трудни решения, по думите й. Войната ще продължава и следващата година, изтъкна Поптодорова. Вариант за руския президент е мобилизация. Това обаче ще сложи край на мита за специална военна операция и ще значи официално влизане във война, според нея.

За дипломата Путин има фиксация върху победата. Преговорите са още по-отдалечени, изтъкна тя. Възможно е руският президент да посегне към ядрените оръжия, допълни Поптодорова. Путин ще атакува Украйна по други начини, за да запази патово положение, смята тя. За нея бойната обстановка ще продължи в Донбас.

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Сражения в ключов украински регион

Ердоган може да покаже добронамереност и неутралност и именно в Турция да се водят мирни преговори, по мнението й.

За Елена Поптодорова речта на Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС е била реалистична. Тя прогнозира недоволства заради затягането на коланите.

В срещата Русия-Китай тя вижда обсесия със САЩ.

На крал Чарлс трети няма да му е лесно, прогнозира дипломатът. Скоро пред него ще се изправят редица проблеми, по думите й.