Тази вечер се проведе поредният протест под надслов #ГАZwithme пред сградата Президентството в София, съобщи БНР. Протестите се организират за трета поредна седмица.

Според организаторите, целта е да се окаже граждански контрол на действията на служебното правителство, за да не бъде "Газпром" единствен доставчик на газ за България.

Демонстрантите изразиха мнение, че по този начин се финансира войната на Путин в Украйна.

Конкретното настояване е за 100-процентова диверсификация доставките на газ. 

Нов протест пред президентството срещу газовата политика на служебното правителство

Нов протест пред президентството срещу газовата политика на служебното правителство

Той е под наслов "GazWithMe"

Въпреки че протестът не е организиран от политически формации, към него се присъединиха представители на "Демократична България".

Бившият екоминистър Борислав Сандов обяви, че в момента най-голямата опасност е ако някой реши да промени курса на България в неговата евроатлантическа ориентация.

Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това заяви преди дни енергийният министър Росен Христов. Той подчерта тогава, че е приоритет да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят.

Христов обясни, че ще бъде решено какво ще се договаря с "Газпром", когато стане ясно какви количества втечнен газ ще бъдат доставени на страната ни. Ще се вземе предвид и завършването на интерконектора.

Не искам да влизам в преговори, без да знам от какво имам нужда, категоричен бе министърът.

Снимка 584512

Източник: БГНЕС

Той припомни, че вече е било поискано удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, като отговор се очаква днес или утре. "Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не - пак ще се справим", коментира Христов. Той обясни, че чуждата компания е опитна и гъвкава, като и правителството работи по този начин.