Земеделското министерство и зърнопроизводителите са в разговори, за да не излизат на протест и да има възможност да зареждат по-евтин бензин или дизел. Това заяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов.

Повод за планирания протест на зърнопроизводителите са промените в Закона за горивата, които създават пречки за зареждането и възможността земеделските стопани да имат известно количество горива на склад, за да зареждат селскостопанската си продукция.

Зърнопроизводители готвят блокада на пътища

Зърнопроизводители готвят блокада на пътища

Заради новите изисквания в закона

"Може да си представите как един комбайн ще влезе 3 пъти в една бензиностанция през деня и как нощем ще зареди след като има строги ограничения за движение тогава. Много са разговорите, в икономическа комисия законът не е подкрепен", каза Порожанов.

Комбайни и трактори тръгват към бензиностанциите на 3-ти април

Комбайни и трактори тръгват към бензиностанциите на 3-ти април

Земеделците "изтеглили късата клечка"

Той признава, че е нужен контрол на контрабандата на горивата, но зърнопроизводителите са краен потребител, не са търговци. Зърнопроизводетелят ползва гориво и по време на кампания - не може нощем или през деня да се разхождат трактори и комбайни. Земеделците получават 40 стотинки от този акциз като помощ.
Всяко едно гориво, което постъпва в резервоарите им се декларира. В закона се предлагат нивомери - това е за търговци. Тези инвестиции отиват над 20 хил. лева. Да има отнемане на субсидии за тези, които ползват контрабандни горива, призова земеделският министър.

БАБХ проверява как бедстващите коне са стигнали до Бек Бунар

БАБХ проверява как бедстващите коне са стигнали до Бек Бунар

Ако установят бездействие от страна на местно ниво, предстоят дисциплинарни производства

За случая с изоставените бедстващи коне ще бъде уволнен директорът на кюстендилската агенция по храните, каза Порожанов. По думите му, вина имат и служителите, проверили обекта - няма нормални условия за живот и този обект не е трябвало да бъде одобрен. Основната слабост е регистриране на животновъдния обект, смята Порожанов.

При тези редки породи за едно животно се дава 143 евро субсидия - ако тя отива по предназначение, няма да е достатъчна, призна земеделският министър. "Много от тези животновъди кандидатстват и взимат пасища - тези коне се разхождат из цялата страна, правят поразии", каза Порожанов и допълни, че пасищата носят своята субсидия.

Случаят с бедстващите коне не е единствен

Случаят с бедстващите коне не е единствен

БАБХ били информирани от местния омбудсман

Стопанинът на конете - Петър Пищалов, през 2015 г. наема около 1800 дка пасища. За един кон се падат между 20 и 40 дка пасище. Мъжът е гледал и овце от рядка, местна порода. Неговата вина е в начина, по който гледа животните. Той ще понесе санкции, каза земеделският министър.

"Сигурно на мен ще ми е трудно да наема 2000 дка пасища. Може би Пищалов има помощници. Той може да каже - той е бенефициент на парите - ако има проверка тези пари къде отиват", каза земеделският министър.

Разследват собственика на изоставените коне за злоупотреба с европари

Разследват собственика на изоставените коне за злоупотреба с европари

Заради лошото време прокуратурата не може да извърши оглед

В репортаж бе показано село със 7 жители, в чиито околности се отглеждат над 1000 коня - село Брезов дол, община Бобов дол. Един от стопаните на свободно отглеждани десетина коня не получава никаква субсидия, защото конете не са от редки породи. В планината над селото често се виждат други коне, които дори влизат по вилите на хората. По думите на коневъда Радослав Илиев, в планината често се откриват и транжирани трупове на коне, чието месо се изнася или се влага в колбаси.

В коментар за репортажа Румен Порожанов обясни, че тези коне (от редките породи - б.р.) се гледат само за месо или само от породи, които получават субсидии. Научната общност прави анализ при какво ниво трябва да се счита, че една порода е изчезваща, рядка и дали тези популации трябва да бъдат подпомагани, поясни министърът.

Прокуратурата разследва случай с измрели коне

Прокуратурата разследва случай с измрели коне

Ветеринари се грижат за оцелелите

Запитан как ще се преборим с двойния стандарт на храните, Порожанов обясни, че се прави физикохимически анализ на продуктите.