От посолството на България във Великобритания опровергават информацията, че се опитват да ограничат броя на секциите в Обединеното кралство.

Посолството е отправило предложение за започването на разчети с работна хипотеза за над тройно увеличение на броя на секциите спрямо предишните избори. През Министерство на външните работи (МВнР) те са предложили да работят с очакване дори на 120 секции, а не на 84. Това е тяхното желание, но решението ще бъде само на ЦИК. Това решение на ЦИК ще отразява броя на заявленията по места, но също и наличието на осигурени подходящи помещения и не на последно място - успешното или неуспешно набиране на съответен състав за всяка секция.

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Цената на машините за гласуване още не е платена

Тяхната позиция е, че няма нужда от тройни и четворни секции, за каквито са настояли на предишните избори с цел да бъде компенсиран ограниченият тогава брой на СИК по места. Сега ограничения няма и след промените в Изборния кодекс ще бъдат разкрити множество секции на различни места в близост до досегашните секции. Това значително ще намали гласуващите в предишните 35 секции. От посолството подчертават, че навсякъде, където бъдат покрити законовите изисквания, ще бъдат разкрити секции и те ще окажат пълно съдействие за това.

От посолството призовават всички граждани да не се подвеждат по спекулации, а да се информират за техните действия само от сайта на посолството или от официалната Фейсбук страница.