Категорично подкрепям Македония да стане част от НАТО и да започне преговори с Европейския съюз за пълноправно членство в ЕС. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев, който номинира игумена на Бигорския манастир архимандрит Партений за Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г.

Членството на Македония в ЕС е в полза на България. Нашите сънародници там трябва да бъдат час по-скоро и европейски граждани, каза Ковачев и допълни, че само интеграцията може да неутрализира негативните последици от миналото, от сръбската окупация, от комунистическия режим в Титова Югославия.

Архимандрит Партений е с Гражданска награда на ЕП за 2018 г.

Архимандрит Партений е с Гражданска награда на ЕП за 2018 г.

Игуменът на Бигорския манастир в Македония е номиниран от Андрей Ковачев

Повече не може да се търпи манипулацията на историята, продължаването по инерция и втълпяването й в представите на младите, смята Ковачев.

"Няма как от една страна да сме деликатни, да сме внимателни да не накърним някои чувства и е правилно, че който се чувства македонец, си е негово право да се чувства такъв. Но на никого не е право да променя историческите факти и идентичността на хора, които са починали - събития, личности, възрожденци, революционери, воеводи, комити, царе от нашата по-далечна и по-близка история", каза евродепутатът.

Всичко това за десетилетия на територията на бившата съюзна република в рамките на Югославия е било фалшифицирано и втълпявано на хората в тази страна и сега по инерция също продължава. Истината трябва да се преподава такава, каквато е, заяви евродепутатът.

Той очаква българо-македонските комисии за изчистване на историческите спорове да направят пробив в историческите въпроси. Няма как да продължим напред с една безусловна подкрепа на фалшификатори на историята, смята Ковачев. Това няма как да стане. Да, подкрепяме с цялото си сърце и душа нашите сънародници, които искат да бъдат европейски граждани, което е в интерес на България.

Архимандрит Партений се застъпи много сериозно и смело за Договора за добросъседство между България и Македония, и то в една атмосфера, която беше изключително негативна срещу договора. Той имаше тази смелост и монасите от манастира - също, каза Ковачев.

Архимандрит Партений знае много добре историята, знае историята както на Търновската патриаршия, и след това на Охридската архиепископия, за българската екзархия какви са точно по етнически състав или по народност тези църковни институции.
Щастлив съм, че за първи път човек, който не е от страна членка на Европейския съюз, ще бъде награден с това звание на Европейския парламент - Европейски гражданин на годината.

Политиците да помагат за духовните мостове, призова Главчев в Бигорския манастир

Политиците да помагат за духовните мостове, призова Главчев в Бигорския манастир

Председателят на парламента дари икона на Св. Йоан Кръстител