463% е данъчно натоварване на хората с по-ниски доходи след премахване на необлагаемия минимум и въвеждането на плоския данък.

Данните представи Ваня Григорова, председател на Сдружение "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа" на конференция, посветена на въвеждането на плоския данък преди десет години.

Синдикалната организация предлага справедливо данъчно облагане на доходите от труд с въвеждане на необлагаем минимум, премахване на максималния осигурителен доход, добавка "Солидарност" със скромна прогресивност от 20% данък върху доходите над 5 000 лв. и 12% корпоративен данък.

По думите й една такава данъчна политика ще облекчи 96% от работещите български граждани, а 710 млн. лв. ще са допълнителните приходи за бюджета. 57% от общо необходимите средства за въвеждане на необлагаем минимум.

Ако мерките, предложени от КТ "Подкрепа" бъдат приети, то това ще остави в джоба на гражданите 48 лв. повече към минималната работна заплата, 56 лв. повече към средната работна заплата и 56 лв. повече за служител с 3 000 лв. заплата.

КТ Подкрепа: Плоският данък крепи олигархията и краде от българите

КТ Подкрепа: Плоският данък крепи олигархията и краде от българите

Сегашната данъчна система е регресивна и задълбочава неравенствата

Сред другите мерки, които предлага синдикалната организация са служител с 5 000 лева месечна заплата да бъде с минус 192 лева по-малко, а работник с над 20 000 лева заплата да бъде с минус от почти 3 300 лв.

"Огромна част от хората страдат от настоящия данъчен модел. Крайно време е да се нормализира данъчната система и да се оставят с повече доходи по-бедното българско население", призова Григорова.

Тя посочи, че темата за десетгодишния плосък данъчен модел е изключително важна. Десет години от прилагането на една данъчна система е достатъчна, за да се проследят ефектите от нея.

АБВ призова за отмяна на плоския данък

АБВ призова за отмяна на плоския данък

Партията иска да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата

КТ "Подкрепа" предлага периодични доклади за сивата икономика. В момента няма единен показател, така че да се проследят тенденциите. След 2008 г. в България се наблюдава лек спад на сивата икономика, но то според КТ "Подкрепа" не е резултат от въвеждането на плоския данък.

Като друг важен въпрос Григорова открои разходите за труд и дали те намаляват след въвеждането на плоския данък.

Плоският данък дори и с необлагаем минимум натоварва работещия човек, категорична бе Григорова.

БСП и ДПС поспориха за плоския данък

БСП и ДПС поспориха за плоския данък

БСП на власт налага плоския данък, а в опозиция иска да го махне, припомнят от ОП

Бившият вицепремиер и министър на икономиката, транспорта и на държавната администрация и административна реформа Николай Василев обясни, че той се интересува от темата за плоския данък, защото защитава идеята за много по-ниски преки данъци и по-проста данъчна система.

Василев отсече, че България е много по-добра от Германия през 21 век в това, че има много по-проста, красива и ефективна данъчната система от Германия. Той се пошегува, че България има и много по-добър отбор по художествена гимнастика от немския.

Горанов скептичен към призивите за промяна на плоския данък

Горанов скептичен към призивите за промяна на плоския данък

Бюджетът губи между милиард и два милиарда лева при въвеждане на прогресивна скала

Цялата икономическа политика в страната след края на 90-те години, не е най-идеалната, но все пак е довела до 20-годишен икономически растеж, отчете бившият вицепремиер. Василев не се противопоставя и не е критик за нулева ставка на минималната работна заплата и необлагаемия минимум.

КНСБ иска ревизия на плоския данък

КНСБ иска ревизия на плоския данък

Необлагаем минимум, равен на МРЗ, и плосък данък върху доходите отгоре