Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други партии, то може да бъде сигурно, че ще бъдем конструктивни по всички политики. С цялата си сила ще се борим за всеки корупционен риск, срещу всяко несправедливо решение и срещу всяка подмяна на интереса на българските избиратели. Това заяви Кирил Петков от името на коалицията ПП/ДБ в декларацията им по повод официалното откриване на 49-то Народно събрание.

ПП/ДБ ще предложат кабинет с втория мандат, ако не се състави правителство с първия мандат, е заявката на коалицията.

Време е всеки българин да има един нормален европейски живот, категоричен бе Кирил Петков.

ГЕРБ с призив за "взаимно уважение между партиите"

ГЕРБ с призив за "взаимно уважение между партиите"

Който не се съобрази с това, ще загуби избиратели, предупреди Десислава Атанасова

Той обясни, че е крайно време след толкова безуспешни опити парламентът да заработи и да започне да решава реалните проблеми на хората - с реална законодателна програма, която да отразява приоритетите пред страната. Кирил Петков изброи и приоритетите в коалицията по сектори. В земеделието ПП/ДБ предлага именно този сектор да стане национален приоритет, повече средства за малките и средни ферми, повече средства към малките и средни производители. Това според Петков е единственият начин да има качествена храна на достъпна цена на българската трапеза.

Гълъб Донев готов с 12 закона, но за бюджета думата е на депутатите

Гълъб Донев готов с 12 закона, но за бюджета думата е на депутатите

Проект за държавния бюджет трябва да бъде внесен до края на април

Бившият премиер чувал критиките, че неговото правителство управлявало само 164 дни. По думите му обаче е време да депутатите за запретнат ръкави и така нужната инфраструктура да се случва, трябва да се приемат нужните закони, да се изготвят проекти, да се издадат строителни разрешения и проектите да бъдат осъществени без корупция.

В областта на външната политика е време България да влезе в Шенген. Всички осъзнаваме колко пагубно би било, ако България бъде отделена от Румъния и българските граждани не трябва да се чувстват като втора ръка европейци, подчерта Кирил Петков.

Този път ПП няма да предлагат шеф на НС

Този път ПП няма да предлагат шеф на НС

Ще предложат обаче заместник

За съдебната реформа Кирил Петков настоя да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор, за да може европейските ни партньори да имат доверие спрямо България. Изостанахме и с нужните закони по Плана за възстановяване. Цялото общество желае да скъса с корупцията. Време е да стане ясно, че всички са равни пред закона, каза Кирил Петков.

За сферата на икономиката Петков настоя да се приеме бюджет с по-малък от 3% дефицит и да не се вдигат данъците. Коалицията ПП/ДБ ще предложат законодателни инициативи, които да улеснят бизнеса чрез изменение на Търговския закон. Влизането в Еврозоната ще доведе до по-ниски лихви, няма да се харчат милиарди, ще си гарантираме спестяванията без страх и ще можем да взимаме решения за нашата валута, открои Кирил Петков. Време е да поправим някои от грешките на миналия парламент - още не мога да повярвам, че законът за домашното насилие не бе приет в предишния парламент, посочи Петков, след което последваха бурни възгласи на неодобрение в пленарната зала.

И Рашидов напомни на депутатите Велика сряда и какво искат хората

И Рашидов напомни на депутатите Велика сряда и какво искат хората

Моля ви, да смирим нравите си, настоя Вежди Рашидов

В областта на околната среда Петков посочи, че това, което не е станало реалност, е промяна в Закона за Черноморското крайбрежие, касаещ незаконното строителство, а трябва да се спре бетона.

Кирил Петков декларира, че коалицията ПП/ДБ стои твърдо зад обещанията, които са дали на избирателите си. Дойде времето в политиката - това, което се говори преди изборите, да се изпълнява, без да изневеряваме на ценностите и принципите ни, каза още бившият премиер.

Румен Радев иска от депутатите решение на сложни уравнения, но без лозунги

Румен Радев иска от депутатите решение на сложни уравнения, но без лозунги

Предизборната кампания приключи

анкета

Коя е най-важната задача пред 49-о НС

Виж резултати

Съставяне на кабинет 42.5%

Овладяването на инфлацията 12.8%

Приемането на бюджет 20.0%

Влизане в еврозоната 6.3%

Съдебната реформа 12.2%

4.6%

1.5%