Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

С това обръщение завършва позиция на ПП/ДБ, която бе разпространена до медиите, въпреки че журналистите все още очакват брифинг или изявление на представители на партиите от коалицията в Партийния дом.

Случи се така и че по това време коментира от Брюксел и премиерът в оставка Николай Денков.

От ПП/ДБ посочват и че фундаментална предпоставка, която се изисква по Конституция е при изпълнението на мандат за съставяне на кабинет да има доверие във фигурата на премиера. Такова доверие е започнало да се изгражда в последните девет месеца, но явно на базово ниво, а от страна на партиите са гледали на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула на компромиса.

След като на 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет драстично е била нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

От ПП/ДБ заявяват, че осъзнават необходимостта България да има редовно правителство и остават на първи място отговорни към съдбата на страната. Те са и готови да споделят отговорността за общо управление.

"Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите."

Вие сте на ход - прехвърлят топката ПП/ДБ към ГЕРБ.

Бойко Борисов дава още ден за размисъл на ПП-ДБ

Бойко Борисов дава още ден за размисъл на ПП-ДБ

ГЕРБ няма да подкрепят втори мандат