ПП-ДБ искат извънредно заседание за договора с Боташ. Депутатът Радослав Рибарски изрази недоволството си, че докладът на временната комисия не е намерил място в дневния ред на законодателния орган. Има изключително скандални факти и разкрития, които ние няма оставим да останат скрити за обществото в последните дни на това НС, закани се депутатът.

Има начин да се гледа доклада, без да се разкрива търговската тайна. Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров заподозря, че ГЕРБ защитават Румен Радев и неговия екип, който е сключил договорът.

Планът на ГЕРБ е този доклад да не бъде гледан и да не бъде даден на ДАНС и Прокуратурата, подчерта депутатът от ПП-ДБ и ги обвини в партизанска тактика, за да скрият доклада.

ПП-ДБ се опасяват, че докладът може да отиде при Пътната карта за Турски-Балкански поток.

Освен това Димитров иска договорът да се предоговори, защото не може са плащаме по около 1 милион лева на ден, дори без да внасяме газ по него. Само за седмица са платени 7 милиона лева. Отговорността е на Жечо Станков, според Мартин Димитров.

Припомняме, точно преди седмица ПП-ДБ даде доклада за договора с "Боташ" на прокуратурата и настояха за предоговаряне. Вчера БСП, Възраждане и ПП-ДБ поискаха в пленарна зала да се гледа доклада на временната комисия за договора с "Боташ", но председателят на НС Росен Желязков посочи, че докладът на комисията не бил готов и затова нямало как да го пусне в дневния ред.

Допълнително, през май 2023 г. "Бyлгapгaз" пoлyчи дocтъп дo гaзoпpeнocнaтa инфpacтpyĸтypa нa "Бoтaш", като по-късно същата година Европейската комисия започна разследване по сделката, поради съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.

На 6 декември 2023 г. беше създадена комисия "Боташ" с председател Жечо Станков, като представител на ГЕРБ.

Деница Златева хвърли оставка от "Булгаргаз"

Деница Златева хвърли оставка от "Булгаргаз"

От Съвета на директорите на дружеството се освобождават Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева