ПП-ДБ настояха компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда по случая с обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора.

"Няма място за толерантност към насилието и цялата сила на закона и правовата система е длъжна не просто да е справедлива, а и да изпраща ясно послание към обществото с всяко свое действие", изтъкват от коалицията в официална позиция.

Те отбелязват, че три Народни събрания са се борили за приемането на Закона за защита от домашно насилие.

"Затова тази седмица заседавахме до късно, за да променим Наказателния кодекс, така че да има повече ефективни присъди. Затова внесохме проект за изменение на Конституцията в глава Съдебна власт, който предвижда структурни промени за повече справедливост и ефективност на прокуратурата. Не е достатъчно. Необходими са още промени", категорични са от коалицията.

Екип прокурори се заема с "фактическата и правна сложност" на накълцаното момиче от Стара Загора

Екип прокурори се заема с "фактическата и правна сложност" на накълцаното момиче от Стара Загора

Разследването по случая се ускорява

Припомняме, младата жена е в болница, след като бе обезобразена от своя приятел с макетно ножче и има разрези по ръцете, краката и гърдите, заради които са ѝ направени 400 шева. Съдът обаче квалифицира деянието като лека телесна повреда и нападателят бе пуснат на свобода под парична гаранция.

Впоследствие наблюдаващият прокурор назначи допълнителна съдебномедицинска експертиза за прецизиране на вида и характера на нараняванията.

По-рано днес правосъдният министър Атанас Славов също призова за пълно и обективно разследване на случая.

Прокуратурата пък съобщи, че създава екип от наблюдаващи прокурори и ускорява разследването по случая.

Славов зове за пълно и обективно разследване на случая с обезобразеното момиче

Славов зове за пълно и обективно разследване на случая с обезобразеното момиче

Кметът на Стара Загора пък призова гражданите да излязат на протест