"Продължаваме промяната" (ПП) в понеделник внася декларация за спешни действия на Народното събрание по приемането на важните закони за присъединяването на страната ни към Шенген. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

Става въпрос за антикорупционното законодателство, заложено по ПВУ, в това число на Закон за противодействие на корупцията, промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи ограничение на безграничната, еднолична власт на главния прокурор, Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, промени в Закон за обществените поръчки. 

Също так, ще бъде поискано изслушване на служебния министър-председател и служебните ресорни министри относно напредъка по досието "Шенген", включително дейността по ключови гранични пунктове. 

Ще се проведе и парламентарен контрол относно резултатите от европейските проверки за сигурността на летище София.

Предстои ПП да внесе още законодателни мерки, в подкрепа на поетите ангажименти.

Петков обясни на Борисов защо няма да влезем в Шенген

Петков обясни на Борисов защо няма да влезем в Шенген

Заради схеми като "Капитан Андреево" и "Росенец"

Всички възможни проверки от страна на европейските институции, включително на седемнадесет експерти от различни страни, показаха, че България и Румъния отговарят на формалните критерии за членство в шенгенската зона. Формално всичко е наред. България не трябва да е единствената континентална страна от ЕС, която не е част от Шенген, пише в позицията на ПП. 

Реално, част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона.

Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. Това се потвърди и от последния доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него препоръки на ЕК. С всичките си действия във вътрешната и външната политика по време на последното редовно правителство с мандат на "Продължаваме промяната" и с програмата си като партия, ясно показахме, че за нас най-висшият приоритет е безкомпромисната борба с корупцията и пълното върховенство на закона.

С приемането на Плана за възстановяване и устойчивост през април 2022 г. и мерките в сектор правосъдие в него, дадохме ясен сигнал към европейските ни партньори, че България е твърдо решена да продължи борбата с корупцията.

Евролидер казал на Петков, че оставаме извън Шенген при шанс Борисов да се върне на власт

Евролидер казал на Петков, че оставаме извън Шенген при шанс Борисов да се върне на власт

Петков не вижда друг вариант освен нови избори

Заявихме пълна подкрепа за мандата на европейската прокуратура и предприехме всички необходими стъпки, за да се гарантира независимостта и автономността на работата им в България.

Поради явната абдикация на държавата на пристанище "Росенец", още като служебни министри Асен Василев и Кирил Петков предприеха мерки за увеличаване на граничния и данъчен контрол на терминала на пристанището. Определени бяха митнически служители, които да контролират с 24-часови смени, беше увеличен щатът и сега там работят и служители на НАП, и на Гранична полиция.

По време на кабинета "Петков" бе направена и важна крачка към възстановяване на държавния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", който доскоро беше монополизиран от частно дружество, макар да е обект от значение за националната сигурност.

Стартирахме серия от действия по засилване и подобряване контрола на границата като с решение на МС разпределихме контрола към МВР, вместо към досегашните областни управители. Започнахме процедури по ремонт на граничното съоръжение, което години наред беше изоставено, припомнят от ПП.

Ще продължим усилията си в тази посока, дори в опозиция. Още преди седмици от "Продължаваме промяната" призовахме за разглеждане на истински важните проблеми и законопроекти за българското общество, вместо да се губи пленарно време в "изтърбушване" на Изборния кодекс с цел манипулация на следващите избори, декларират от ПП.

Решението за Шенген - най-добрият коледен подарък на Нидерландия за евроскептиците

Решението за Шенген - най-добрият коледен подарък на Нидерландия за евроскептиците

Вицепрезидентът обвини Амстердам, че толерира двойните стандарти в Европа

Това е важно за всички нас като българи и като граждани на Европейския съюз - да се възползваме от правото на свободно движение на хора, стоки и услуги в границите на общността. Затова "Продължаваме промяната" ще работим за възможно най-скорошно приемане на страната ни в Шенген, законодателни промени в сферата на върховенството на закона и получаване на политическо доверие от европейските ни партньори, се казва още в позицията.

Припомняме, че по-рано днес съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков заяви, че евролидер му е казал, че оставаме извън Шенген при шанс Бойко Борисов да се върне на власт.

"Човекът, с който си говорих каза: "Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген ще работи". Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген, е рискът, че Борисов или негово правителство може да управлява", отсече Петков.

Той отказа да посочи конкретни имена, но заяви, че важни лидери от ЕС са му казали, че са знаели, че Борисов ги лъже. По негови думи те са били информирани, че ГКПП "Капитан Андреево" е пробит, а "Росенец" е врата към ЕС.