При спора за правилника на Народното събрание ГЕРБ-СДС влязоха в словесен спор с парламентарната група на "Продължаваме промяната". В цялото днешно заседание депутатите обсъждат и гласуват текстове от Правилника за организацията и дейността на НС.

При обсъжданията точка по точка по правилата за работа бе засегнато учредяването на комисиите и по-конкретно председателя на Комисията по вероизповедания, който ще е от ПП за сметка на председателя на Комисията по спорт, която отива при ДПС. Отново имаше обвинения за коалиция ГЕРБ-ДПС-"Възраждане".

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска приемането да става диалогично и според разбиранията между групите първоначално.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров изрази подкрепа, че трябва да се следват принципните договорки. "Ако има формиране на мнозинство - комисиите ще се преразпределят", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че иска да се запази договорената пропорция, независимо кой ще управлява.

Асен Василев "не разбра за какво е спорът". По думите му ГЕРБ имат различно мнение сутрин, на обяд и вечер. "Форсирайте мнозинство и вземете всички комисии, ние ще сме опозиция. Няма да формираме мнозинство, не разбрахте ли", ядоса се той.

Даниел Митов отрече и поиска да се запази пропорционален принцип.

По същество депутатите приеха: Председателският съвет по конкретен повод да провежда закрито обсъждане с ръководителите на службите за сигурност по актуални въпроси, свързани с националната сигурност. В тази връзка Министерски съвет ще изпраща до парламента всички актове, които представляват класифицирана информация, и не подлежат на обнародване, когато се отнасят до определяне на основен интерес или други въпроси. "Възраждане" поиска да се добавят и актове на правителството, отнасящи се до сделки в областта на отбраната. Това бе отхвърлено.

На три месеца в Комисията по правни въпроси ще се провежда обсъждане с участието на главния прокурор.

Службите за сигурност веднъж месечно на отчет в парламента

Службите за сигурност веднъж месечно на отчет в парламента

ПП предложи независимите депутати да участват в парламентарните комисии

Остана старото положение председателят на парламента да назначава и освобождава главния секретар на НС със срок до избирането на председател на следващото НС, служителите към кабинета на председателя, както и служителите към кабинетите на заместник-председателите и парламентарните групи по тяхно предложение; назначава и освобождава служителите в парламентарните комисии по предложение на техния председател със срок до пет дни от избирането на председателя на съответната комисия в следващия парламент.

Комисията по конституционни въпроси ще извършва наблюдение и анализ на законодателството за съответствие с принципите и нормите на ЕС.

Постоянните комисии могат да създават обществени съвети от представители на граждански организации.

Спор имаше около ротационното председателство на Комисията за контрол над службите за сигурност. От ГЕРБ-СДС предложиха то да бъде отменено, но в крайна сметка бе прието ротацията да остане, а председателите на комисията да се сменят всяка парламентарна сесия.

Отпадна терминът "отрицателен вот" по предложение на БСП, от което следва, че думата ще се дава веднага, освен ако има направени искания за реплика, дуплика или за обяснение на вот, различен от формираното мнозинство.

Спор между парламентарните групи на "Възраждане" и "Продължаваме промяната" възникна по точката за правилата за кворума.

Депутатът Цончо Ганев обвини ПП, че "прокарали пътека по избора на управител на БНБ и вота на недоверие".

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" посочи, че обвиненията са пример за двуличието на "Възраждане". "70% от гласуванията са ви били с ГЕРБ и ДПС", обвини той.

Гласуването по правилника продължава и утре.

"Възраждане" се оплакаха, че не срещат разбиране за референдума за еврото

"Възраждане" се оплакаха, че не срещат разбиране за референдума за еврото

Държавата е в задънена улица и единственото решение са нови избори, според Костадинов