Правителството реши "Български пощи" ЕАД да разпространява вестниците на територията на цялата страна за срок от 10 години, съобщиха от Министерския съвет след днешното онлайн заседание на кабинета "Борисов-3".

Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение.

От "Български пощи" ЕАД гарантират параметри на качество, свързани с равнопоставен достъп, навременно доставяне, разпространение на територията на цялата страна.

Дружеството осигурява равнопоставеност и достъпност при ценообразуването за всички участници под формата на отстъпка от съответната корична цена: за издатели - 25%; за търговци на едро - 35%; за търговци на дребно - 15%; за доставка на абонамент - 30% от каталожната цена на съответното издание.

Компенсирането на дейността по разпространение на вестници и списания става при спазване на европейското законодателство, свързано с предоставяне на услуга от общ икономически интерес.

Фалшиви имейли от името на „Български пощи“ обещават награди срещу лични данни

Фалшиви имейли от името на „Български пощи“ обещават награди срещу лични данни

"Наградата" е мобилен телефон

Одобрени са също така допълнителни разходи по бюджета на министерството, които ще бъдат насочени за извършване от "Български пощи" ЕАД услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания.