Министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха проект на нов Закон за държавните помощи. Предложените промени в нормативната уредба ще подпомогнат администраторите на помощ и бенефициентите по отношение предоставянето на законосъобразни помощи чрез използване на национален и европейски финансов ресурс с цел подобряване на финансовата дисциплина в публичния сектор и снижаване на фискалните рискове.

Законопроектът елиминира съществуващата към момента нормативна празнота и въвежда национален механизъм за възстановяване на неправомерна и несъвместима държавна помощ, като целта е да се възстанови съществуващото пазарно положение преди предоставянето на помощта.

Промените въвеждат изискване администраторите на помощ да действат и да постигнат резултати в кратки срокове, така че пазарното състояние да се възстанови максимално бързо.

Въвежда се механизъм за правна защита за конкурентите и други трети страни, засегнати от предоставянето на неправомерна държавна помощ или от други нарушения при предоставянето на държавни помощи. Едновременно с това националните съдилища ще се подпомагат както чрез създаване на правна връзка между тях, така и от Европейската комисия и от Съда на Европейския съюз.

По този начин ефективно ще се гарантира законосъобразното прилагане на режима по държавните помощи и в контекста на проведения процес на модернизация на режима от страна на ЕК в периода 2012-2014 г.

С проекта на закон се подобрява и съществуващата процедура по налагане на санкции за неизпълнение на законодателството по държавните помощи, като този процес ще се поеме от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Очаква се това да подобри контрола при разходването на публичен ресурс и да въздейства дисциплиниращо в сектора.

Припомняме, на 20 юни Еврокомисията одобри отпускането на държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лв. Това е доказателство за оценката на европейската институция на направените реформи през последните години в дружеството.