Правителството прие Доклад със сценарии и препоръки за декарбонизация на енергийния сектор.

Той беше обсъден от Комисията за енергиен преход (КЕП) и Консултативния съвет по Европейската зелена сделка (КСЕЗС).

Сформирането на КЕП е мярка за осъществяване на реформа от Плана за възстановяване и устойчивост, която обхваща и създаването на Пътна карта за климатична неутралност на икономиката на страната. Министерският съвет предлага на парламента Пътна карта за климатична неутралност, базирана на доклада.

Като част от Пътната карта се разглеждат два сценария за декарбонизация на енергийния сектор, които да включват стъпки за постепенното спиране на изгарянето на въглища до 2030 г. и не по-късно от 2038 г.

Кабинетът очаква сценарии за енергиен преход

Кабинетът очаква сценарии за енергиен преход

Моделирането представя възможните варианти за развитие

Основните изисквания към двата сценария на КЕП са да се предложат необходимите стъпки за постепенен преход към нисковъглеродна икономика. Разгледани са варианти с и без нови газови мощности.

На 4 септември на заседание на КЕП са обсъдени изготвените проекти на Доклад на Комисията към КСЕЗС, сценарии за декарбонизация на енергийния сектор и Пътна карта за климатична неутралност. Основните задачи на КЕП по реформата са изпълнени, като са обсъдени модели, анализи и проекти на решения, свързани с Европейската зелена сделка, целите за декарбонизация и климатичната неутралност, спазени са изискванията за прозрачност чрез широко обсъждане в разширения състав на КЕП. В състава ѝ са привлечени висококвалифицирани експерти от различни институции, организации, бизнеса и академичната общност.

Проектите на Доклад със сценарии и на Пътна карта за климатична неутралност са обсъдени на заседанието на КСЕЗС, като са допълнени с конкретни изводи и препоръки.