"Без магистрала "Хемус" Северна България не може да се развие добре. Ако това правителство не направи големи стъпки, за да започне строителството на АМ "Хемус", то ще е неуспешно". Това заяви Симеон Дянков - финансов министър в първия кабинет "Борисов" пред БНТ.

"Много хора не смятат, че печелят от интеграцията (в цяла Европа - б.р.) и е така. Трябва да обърнем мисленето си към тези региони, за да могат повече (хора, региони) да печелят", каза Дянков.

Той обясни, че е необходимо комплексно мислене и регионални политики за отделните области в страната. "Критикувал съм това правителство, че няма икономическа политика за развитие на регионите извън това да се усвояват евросредства. Това не е въпрос на кметствата, трябва да работим всички заедно", каза Дянков.

Правителството трябва да разбере, че от това да се строят големи инфраструктурни проекти, трябва да се направи и нещо, за да се помогне на икономиката на Търново, на Разград, каза Дянков. "Около 40 хил. души през 2015 година са напуснали Северна България и са дошли в София и още около 35 души са отишли в Европа", даде пример финансистът и предупреди, че след години ще е много трудно да се мисли за развитие там.

Подобно неравенство в различните региони довело и до желанието на част от британците да излязат от ЕС, т.нар. Брекзит.

Брекзитът ще намали икономическия растеж на ЕС, смята финансистът, който сега живее във Великобритания. Ще има известно намаляване и в английската и в европейската икономика, категоричен бе той.

Основният проблем е икономически. Британската е втората най-голяма икономика и това ще даде дългосрочно и негативно отношение към ЕС като идея. Ако се приеме излизането на Великобритания от ЕС, ще са необходими поне 2-3 години да се изясни процедурния път, по който това може да стане, каза Дянков.

"Великобритания ще остане в ЕС, здравомислещите хора там ще са достатъчни, за да може референдума да отхвърли това решение. Този политически процес вече е тръгнал", категоричен е финансистът.

Повечето британци са за Брекзит, таблоидът „Сън” се обяви за излизане от ЕС

Повечето британци са за Брекзит, таблоидът „Сън” се обяви за излизане от ЕС

В същото време най-продаваният в страната вестник

Той очерта тенденцията, че политиците започват да отразяват мненията в страните си. Брекзитът, събитията в Централна Европа - Полша, Унгария, в САЩ с Доналд Тръмп - получава се неравенство в населението, отдават го на глобализацията. "Трябва да се мисли не само политически, а и икономически какво ни дава интеграцията. Голяма група хора и във Великобритания и другаде не печелят от интеграцията, от това, че сме в ЕС", поясни Дянков. "Голяма част от нашите съграждани виждат този процес", каза той.

Дянков увери, че има стабилност на европейската икономика. За последните две години, икономистите се надяват на растеж в сравнение със САЩ и азиатската икономика, които растат доста по-бързо.

Той каза, че Европа през целият 21 век изостава сред своите конкуренти и това го е мотивирало да документира тенденциите и да се зададе въпроса защо в книгата си. Европа изоставаме в определени сфери - в образованието, особено в университетското образование, даде пример Дянков.

Запитан защо образованието в Европа изостава в сравнение с американското, той обясни, че отвъд океана то е свързано с иновации, с бизнес идеи, а тук е по-теоретично. "Все повече млади хора търсят обучение, което развива техните кариери, в Европа все още го нямаме това и то ни пречи", каза Дянков.

Той обясни, че в Пловдив се правят стъпки за дуално обучение, но в Северна България още не се действа.

Студентски проект решава проблема с кирилицата на чуждите туристи в София

Студентски проект решава проблема с кирилицата на чуждите туристи в София

Пет отбора представиха по 3-минутно иновативно предложение

"Еврото като валута ще си остане стабилно, независимо от референдума, то е сравнимо с йоана. Не се притеснявам за еврото като валута", каза финансистът.

Той обясни, че повече се притеснява от неравенството, от това, че благините, възможностите се натрупват в едни региони, а други не виждат полза от интеграцията. "Да измислим начин, в който се преразпределят европейските средства", призова бившият служител на Световната банка.

Дянков ясно заяви, че процесът на енергийна диверсификация - на общ енергиен съюз тръгна от Източна Европа, защото ние сме най-зависими от руските енергоизточници. "Германия, Франция, Италия гледат повече собствените си интереси и един по един да се разбират с Русия, а не общо. Стигаме до момента, когато това ще се промени", категоричен е Дянков.

Ако Европа почне да преговаря с Русия като истински съюз ще има намаляване на цените, ще се покаже силата на ЕС - нещо, което в момента ни липсва, убеден е той.

Запитан какво ще даде общият капиталов пазар, той отговори, че това е възможност на добри идеи да се развиват, независимо дали си в Дания, Холандия, Англия. "Сега шансът на добра идея за малка фирма да бъде финансирана е 40 пъти по-голям в САЩ, отколкото в Европа.Почти няма шанс нашата фирма да се финансира добре, докато не излезе наяве", обясни той и даде пример с плевенска фирма.

Тя с отпадъчни материали от гуми прави нова смес, материал, който може да се ползва от облекла до въоръжение. Тя не може да си намери добър капиталов пазар, защото е в Плевен, ако беше в Бирмингам щеше да е друго, обясни финансистът.

Той бе категоричен, че за да се развива икономиката ни добре и да се намали емиграцията на наши сънародници, ръстът на икономиката трябва да е 5%. Сега икономиката върви както през 2015 г. около 2,5 -3% ръст. "3% ръст на общоевропейска база е добре.

Ако искаме да запазим част от хората, които сега излизат навън, трябва да растем с 5%, 3% не са достатъчни", категоричен е финансистът. Той обясни, че 2015 г. е била рекордна с изтичане на българи навън.

Данъчната политика е основен лост за изваждане на сивата икономика. Финансовото министерство се справя добре, защити ведомството, което ръководеше в първия мандат на кабинета "Борисов" той и обясни, че 2/3 от контрабандата се произвежда в страната. "Това са незаконни фабрики, това е работа на ДАНС и МВР, не на фискалната политика", каза Дянков.

Относно намаляването на ДДС за някои стоки (за лекарствата и за книгите), той заяви, че все още сме сравнително млада демокрация и система и може да говорим за подобни решения след години. В момента не бих приел намаляване ДДС. Не сме решили пенсионна та реформа, в пенсиите още има сериозен дефицит, обясни той.

"За 3 години външният дълг се удвои", каза Дянков и призна, че една от причините е фалита на КТБ или по-скоро държавата плащайки няколко милиарда след фалита на КТБ. Той обясни, че е липсвала добра регулация от БНБ и е твърде резките публични изказвания по време на кабинета "Орешарски".

"Тази банка исторически е имала проблеми, но с тях да се действа тихо. Фалитът беше политически предопределен. Банковият надзор беше твърде лош. Банката можеше да бъде спасена, не беше спасена заради политически гафове", каза Дянков.

Той призна, че още по време на първия кабинет "Борисов" на 2 пъти през 2010 година са изваждали тихомълком по няколко стотин млн. лева от КТБ. "В МФ се притеснявахме, че става общонационален проблем. Говорихме с гуверньора на БНБ, че може да се получи фискален проблем, който по-късно и се случи. Нямаше разбиране, действахме тихо от МФ. Това беше недостатъчно, трябваше и други стъпки да се правят, от първото служебно правителство. Когато дойде Орешарски почна да се говори твърде публично", заяви Дянков.

Той обясни, че прехвърлянето на пари не било популярно решение. "Съжалявам, че не бяхме по-динамични. Първо правехме тези действия след това казахме на останалата част на правителството", обясни финансистът.

Запитан дали проблемите на КТБ не тръгнаха проблемите с ваденето на парите от банката, той отговори, че това не е работа на МФ, това е работа на Централната банка, за това имаше различни мнения дали да се занимаваме.

На въпрос дали се чува с премиера и със сегашния финансов министър, Дянков отговори: "Чуваме се от време на време, говорим за международна политика, не вътрешна".

Относно предстоящите избори в САЩ, Дянков е убеден, че ще бъде интересна битка - и двамата - и Доналд Тръмп, и Хилари Клинтън са еднакво недолюбвани. Надигна се вълна от хора, които казват, че няма да гласуват. Неравенството расте, каза Дянков.

За Европа и за България правителство изборът на Клинтън би бил по-добър, особено че Клинтън е била в България, тя има положително отношение към Източна Европа, обясни Симеон Дянков.