Лагерът в подкрепа излизане на Великобритания от ЕС води със 7% пред европоддръжниците преди запланувания за 23 юни референдум за членството на страната в съюза. Това става ясно от нови социологически проучвания, цитирани от Ройтерс.

В същото време най-продаваният в страната вестник се обяви за излизане на страната от Общността, призовавайки читателите да гласуват в полза на евроскептиците.

Резултатите от 23 юни ще имат сериозни последствия върху политическия живот, икономиката, отбраната, миграцията и дипломацията на Великобритания.

Според проучване на YouGov за The Times евроскептиците водят с 46% в сравнение с 39% за оставане в съюза. 11% от анкетираните не са решили за кого ще гласуват, а 4% пък няма да участват в допитването. Преди седмица подобно проучване на същата агенция за изданието даваше 1% преднина на европоддръжниците.

Социологическо изследване на ORB за Daily Telegraph показва, че лагерът за напускане на съюза получава 49% подкрепа в сравнение с 48% за оставане в ЕС.

Други две проучвания на ICM за вестник Guardian, проведени онлайн и по телефона, показват, че 53% са за излизане от съюза, а 47% пък подкрепят запазване на членството. Преди две седмици при подобно изследване евроскептиците водеха с 4% ( 52-48%). В тези проучвания обаче се изключват респонденти, които „не знаят” за кой лагер да гласуват. В тях са участвали 1000 души по телефона и 2001 души онлайн в периода 10-13 юни.

Вестник „Сън” призова всички британци да гласуват за излизане. Трябва да се освободим от диктатурата на Брюксел, пише изданието, което има тираж около 1,7 милиона броя.

Социологическите агенции са под натиск, тъй като се провалиха да познаят неочакваната решителна победа на консерваторите и резултатите от изборите в Израел миналата година.