Въпреки липса на кворум правна комисия започна обсъждането на Изборния кодекс. Присъстваха 11 от 24 депутати, като са нужни поне 13 за вземане на решения. Отсъстваха депутатите от ПП, ИТН, но и такива от другите групи. Правилникът позволява при липса на кворум да се проведат разисквания, но не могат да се вземат решения.

Преди това Петър Петров от Възраждане се погрижи за колегите си като им донесе вода и кафе, а Хамид Хамид от ДПС разказа виц за добро настроение. Десислава Атанасова от ГЕРБ отчете, че миналата година сме били свидетели на безпрецедентно ниска избирателна активност. Според нея освен намаляващото доверие в политиците, тя се дължи и на изцяло машинното гласуване. Всеки български гражданин ще може да избере как да гласува, според предложението на ГЕРБ.

И според настоящите правила в малки населени места се гласува с хартиена бюлетина и така има неравнопоставеност между избирателите в големите областни градове. Отчитаме предимствата на машинното гласуване, изтъкна Атанасова. То намалява недействителните бюлетини, по думите й. На последните избори според опозицията са изникнали редица въпроси като това къде и кой съхранява машините. ГЕРБ ще подкрепят всички законопроекти за изменение на изборните правила, които също като този на опозицията искат смесено гласуване.

Филип Попов представи проекта на левицата. С машини се гласуваше в над 90% от секциите, каза той и отчете ниската избирателна активност. За БСП една от причините е именно ограничаване на избирателите как да гласуват. Червените отчетоха позитивите от машинното гласуване, но настояват хората да избират дали да гласуват с машина, или на хартия. Левицата предлага още премахване на тъмните стаи, а да се гласува пред банка с параван.

Петър Петров от "Възраждане" подчерта, че формацията му отдавна е настоявала за изборни правила. Той настоя за задължително видеонаблюдение на целия изборен процес. Необходима е една прозрачност на вота, отчете народният представител.

С бюлетината БСП връща легитимността на изборите

С бюлетината БСП връща легитимността на изборите

Ако отпадне тъмната стаичка, няма да се снима как се гласува