Няма да губим време, започваме преговорите още от утре, имаме добър старт. Това заяви председателят на ПГ "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред БНТ.

Преговорите ще водим отделно с парламентарните групи, ще се срещаме в парламента. След това представяме нашата програма пред НС, заяви шефът на ПГ ПП.

Елена Гунчева спечелила бас на Костадинов

Елена Гунчева спечелила бас на Костадинов

Депутатката става независима

Запитан дали депутата Елена Гунчева, която влезе в 47-ото НС от групата на "Възраждане" дали ще е част от депутатите, с които да се водят разговори, за да си осигурят 121 депутати за подкрепа, Гюров каза че това предстои да видим, не сме водили конкретни разговори с нея.

С Виктория Василева ще разговарят, както и с всички, които ще проявят интерес, каза Гюров.

Зам.-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева напуска парламента

Зам.-председателят на ПГ на ИТН Виктория Василева напуска парламента

Това ще се случи следващата седмица

Той не изключва сегашни министри да останат в новия кабинет ," Започват преговори около една законодателна рамка и план за реформи. След като видят формулата, която ще подкрепят всички партньори, ще видят.

Относно Бойко Рашков и желанието на тяхната партия той да оглави КПКОНПИ, Гюров потвърди това и заяви, че когато се стигне до там, този пост ще бъде освободен.

Още не е обсъждано дали Кирил Петков ще бъде министър, каза Гюров.

Относно промяната на формулата на властта и парцелирането на отговорностите той каза, че имат идея да се помисли върху модела, който дава отделни министерства на отделните партии - да има зам.-министри от други политически сили. Гюров отрече да има продължение на формулата 3-5-8 и каза, че мислят върху по-гъвкава формула. Видяхме кои неща работят и кои - не. Вероятно ще има промяна и в тази формула, в отделните министерства може да има зам.-министри от различни формации.

Той уточни, че с коалиционните партньори стоят зад представената програма като план за действие на кабинета, ако бъде изпълнен този мандат. Някои партньори се връщат на масата на преговори с подкрепа за това правителство и с програма за следващите 6 месеца, каза той, визирайки БСП. 

ИТН, БСП и ДБ чакат името на нов кандидат за премиер

ИТН, БСП и ДБ чакат името на нов кандидат за премиер

По-добре да няма МС

Тези шест месеца са част от програмата, която трябва да се случи в този мандат - дали мандатът ще е до местните избори или по-дълъг срок, зависи от преговорите. Ще намерим стабилно мнозинство, което застава зад тези промени.

Като акценти в предстоящата програма той изтъкна справянето с ценови кризи, Плана за възстановяване и устойчивост и Плана за земеделието. Очакваме 16 млрд. лв., които да влязат в българската икономика, каза Гюров.

Най-голямата грешка, която отчитаме е, че дадохме доверие на политически формации, които работят с брокери. "Ние не работим с брокери, защото нищо не продаваме", каза Гюров, визирайки министърът в оставка Гроздан Караджов, наречен от Кирил Петков "политически брокер".

"Не сме казали, че няма да разговаряме с други формации, поставили сме си задача да подобрим диалога, който на минимално ниво трябва да тече. Например - съдебната реформа, конституционни промени, трябва да държим отворени канали и да търсим път за разрешаване на тези проблеми. Няма да разговаряме с хора, които не са на масата, а са във вили, сараи и т.н.", каза той визирайки Слави Трифонов.

Оставам в народното събрание, ролята, която изпълнявам сега е изключително важна, допълни Андрей Гюров.

Спазени са всички процедури при решението за експулсиране на 70-те руски дипломати, каза Гюров относно горещата тема от последните дни.

Това, както и наличието на заплаха за сигурността на България са обсъдили от ръководството на "Продължаваме промяната" и президента Румен Радев след връчването на мандата за създаване на правителство, ръководено от Асен Василев този следобед.

"Обсъждахме горещата тема на деня, доколкото президентът има пряка връзка с ДАНС", каза Гюров. 

Руското външно разглежда предложението на Митрофанова посолството да затвори

Руското външно разглежда предложението на Митрофанова посолството да затвори

Песков: Ако е необходимо, ще бъде докладвано на президента