Министерството на външните работи на Руската федерация ще разгледа възможността за закриване на руското посолство в България. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред руски медии.

И вчера и днес руският посланик в София Елеонора Митрофанова заявява, че възнамерява да повдигне въпроса за закриване на руската дипломатическа мисия в България. Искането ще бъде отговор на пренебрегнатия ултиматум от страна на руското посолство днес до 12 часа да бъде отменено действието на нотите, с които се обявяват за персона нон грата 70 служители на посолството.

"То (предложението на Митрофанова, бел.ред.) ще бъде разгледано от Министерството на външните работи и, ако е необходимо, ще бъде докладвано на президента", заяви говорителят на Кремъл, цитиран от РИА Новости.

С пост на страницата на фейсбук на посолството посланик Елеонора Митрофанова уведоми, че срещата й днес във българското външно министерство е останала безплодна.

Снимка 579606

От прессъобщението пък на МВнР стана ясно, че срещата е била проведена по искане на руската страна и лично министър Теодора Генчовска се е отзовала. Тя е протекла според дадените от Министерски съвет указания.

Така без публичен отговор ултиматумът, поставен с вербална нота от Елеонора Митрофанова предния ден, изтече в 12 часа днес. 

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България
Обновена

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Поводът - отзоваването на 70 руски дипломати

Припомняме, че новината за изгонването на 70 души от руската дипломатически мисия у нас, съобщена от премиера Кирил Петков в сряда вечерта предизвика поредната вихрушка сред политическите партии, макар и да се оказа, че по-голяма част от обявените за "персона нон грата" не са дипломати, а технически сътрудници.  

БСП и "Възраждане" обявиха действията на кабинета като катастрофален акт, който застрашава България. БСП поиска замразяване на процедурата, а лидерът Корнелия Нинова постави под въпрос изобщо подкрепата за бъдещ кабинет, ако номинацията ще е Кирил Петков. "Възраждане" пък обявиха, че ще дадат Кирил Петков на прокуратурата. 

"Има такъв народ", чийто представител е министър Теодора Генчовска (в оставка, бел.ред.) поставиха под съмнение законосъобразността на действие и обвиниха Кирил Петков за хрумка и еднолични действия. Самата Генчовска коментира единствено, че цялата документация е с гриф Секретно, че не тя е подписала нотите и че изпълнява само указания, които са й дадени от Министерски съвет, в случая - от началника на кабинета Лена Бориславова.

На другия полюс в позициите застанаха от "Демократична България", които подкрепиха действията на кабинета. ДПС и ГЕРБ изказаха принципна подкрепа за действието по изгонването на дипломати, които се занимават с шпионаж, но също изказаха критика и към начина, по който действа кабинета на Кирил Петков

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Той призова посланик Елеонора Митрофанова да спре да си играе със страховете на хората