Спиране на действието на нотите, по силата на които от страната ни биват изгонени 70 служители на посолството на Руската федерация. За това настояха на брифинг в кулоарите на Народното събрание от БСП, като са внесли искането си в деловодството на законодателната институция.

"Преди малко групата на "БСП за България" внесе искане от Народното събрание да бъде разгледана ситуацията, която се създаде с обявяването на 70 руски дипломати за персона нон грата. Искаме да бъде разгледано и да се вземе решение, на базата на което министър-председателят незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти", настоя левият депутат Борислав Гуцанов.

Митрофанова пита Москва дали да закрие посолството в София

Митрофанова пита Москва дали да закрие посолството в София

Прехвърля отговорността за последиците върху кабинета на Кирил Петков

От "Позитано" 20 имат и второ искане - министърът на външните работи Теодора Генчовска незабавно да започне разговори с руската страна, за да разреши възникналата конфликтна ситуация.

"Преди малко председателят на Народното събрание отказа да разгледа това. Ние не смятаме, че в този момент това е нормално - да не се гледа това, което най-много вълнува българското общество и което може да окаже трайно влияние върху икономиката на страната, върху националната сигурност на страната, върху нормалния живот на всяко едно българско семейство", добави Гуцанов.

НАТО подкрепи България за решението да отзове руските дипломати

НАТО подкрепи България за решението да отзове руските дипломати

НАТО осъждат трайното руско поведение към принуда, опитите за намеса в демократичните процеси, както и посегателствата над сигурността на гражданите

Освен това - БСП не се отказват да водят разговори с "Продължаваме промяната", но те щели да бъдат "безкрайно трудни" с оглед на настоящата ситуация. "На първо място искаме да има стабилност, развитие на икономиката, спокойствие за българските граждани. И всички социални наши виждания да станат приоритет на бъдещ кабинет", настоя още народният представител.

ДПС подкрепя гоненето на съгрешили дипломати, но по процедура

ДПС подкрепя гоненето на съгрешили дипломати, но по процедура

Няма как да застанат на страната на Митрофанова

Припомняме, че по-рано тази сутрин лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова от парламентарната трибуна предложи четири стъпки: Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер, да уволни заместник-министъра на външните работи, подписал нотата, президентът да уволни незабавно шефа на ДАНС и Народното събрание да вземе решение министърът на външните работи да отмени нотата.

Борисов отсява зърното от плявата и подкрепя Петков срещу Митрофанова

Борисов отсява зърното от плявата и подкрепя Петков срещу Митрофанова

Докато не свърши войната в Украйна, всички действия на правителството, ще бъдат подкрепяни

АБВ също настоява да се предложи вариант за невъвеждане в крайно действие на двете ноти, издадени за експулсиране на руските дипломати, и за полагане на всички усилия за гарантиране на националната сигурност на България и Русия. Тази позиция заяви лидерът на партията Румен Петков по време акция днес в подкрепа на изгонените представители на Руското посолство под надслов "Не сте сами". "Безумието на нашето правителство е наш проблем", посочи той и изрази надежда до 3-4 месеца този проблем да се реши генерално.