НАТО изрази своята подкрепа към България за решението страната ни да отзове 70 руски дипломати, съобщава БТА. Говорителят на алианса Оана Лунджеску заяви, че решението на България е самостоятелно и трябва да бъде уважавано.

По думите й съюзниците от НАТО силно осъждат трайното руско поведение към принуда, опитите за намеса в демократичните процеси и институции, както и посегателствата над сигурността на гражданите.

Съпричастни сме с нашия съюзник България, добави Лунджеску.

Припомняме, че на 28.06.2022 г. премиера в оставка Кирил Петков обяви, че ще бъдат отзовани 70 руски дипломати, които са работели против интересите на България. Това доведе до нарастване на напрежението между ПП и бившия коалиционен партньор от БСП.

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пък връчи вербална нота на МВнР, с която настоява отзоваването на дипломатите да бъде отменено. Тя заяви, че Москва дори обмисля скъсване на дипломатически отношения в страната.

По-късно премиера Кирил Петков призова Митрофанова да изтегли нотата си.

Недоволни граждани се събраха и на протест в София, за да изразят несъгласието си с решението за експулсиране на руските дипломати.

Генчовска: Лена Бориславова е изпратила две писма за руските дипломати

Генчовска: Лена Бориславова е изпратила две писма за руските дипломати

Генчовска отново вади писма със специален гриф