Недоволни от решението да бъдат отзовани 70 руски дипломати се събраха на протест пред храм-паметника "Александър Невски" в София, информира БНТ. Протестът е под надслов "България не иска война срещу Русия".

Организатор на демонстрацията е "Русофили за възраждане на Отечеството".

Партията осъди решението на Кирил Петков да отзове 70 руски дипломати, като нарече акта му зловреден. Според "Русофили за възраждане на Отечеството" това ще нанесе тежки щети на туризма, икономиката и българския народ.

Според тях доказателства за връзки на дипломатите със службите не са били представени.

На протеста присъства и депутатът от "Възраждане" Цвета Галунова, която заяви, че от партията искат държавата да поддържа нормални отношения с Русия, а експулсирането на дипломатите определи като стъпка към късането на дипломатически отношения между двете страни.

Припомняме, че действията на премиера провокираха реакция на руското посолство у нас. Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова заяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

Премиерът Кирил Петков също направи коментар. Той призова Митрофанова да изтегли нотата си.

Кирил Петков призова Митрофанова да си изтегли нотата си

Кирил Петков призова Митрофанова да си изтегли нотата си

Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности