"Силови действия." Така определи Христо Иванов, съпредседател на ДБ, очаквания ход на Руската федерация да закрие дипломатическото си представителство у нас след изгонването на 70 служители на мисията от София.

"Това се дължи не на последно място, че от много дълго време българските правителства и политическият ни елит смятат, че с Русия трябва да се приема фактът, че има неравноправно отношение, при което ще приемаме факта, че тя ще ни налага неща в енергетиката, в политиката. Става дума за опит от наша страна да покажем, че трябва да се отнасяме равноправно. Трябва да отстоим тази позиция", коментира той в кулоарите на парламента.

Иванов обаче подчерта - надявал се скоро отношенията с Москва да бъдат възстановени. Но с условие: "Равноправни и взаимоизгодни отношения, каквито трябва да бъдат."

Христо Иванов за изгонването на руските дипломати: Добре свършена работа

Христо Иванов за изгонването на руските дипломати: Добре свършена работа

Руската шпионска школа е сериозна, предупреди лидерът на "Демократична България"

Не ни очаква глад и студ, както показала и несъстоятелността на опасенията при скъсването на отношенията с "Газпром". Чакат ни усилия, така, че наистина да сме автономни от руското влияние. И се надявам за следващия кабинет това да бъде първостепенна задача."

"Нали разбирате, че Русия е страна-агресор в Източна Европа? И това я поставя в съвсем различна категория. Така че всяка такава страна, която се опитва да ни поставя условия, да налага неизгодни договори за енергетика, смятате ли, че трябва да им броим хората в посолството?"

Георги Ангелов: "Турски поток" е в профилактика, а на Балканите има газ

Георги Ангелов: "Турски поток" е в профилактика, а на Балканите има газ

Нова ситуация на енергийния пазар