Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще вземе участие в срещата на върха на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон. Събитието ще отбележи 75-годишнината от създаването на НАТО и ще подчертае значимостта на Алианса в контекста на настоящите предизвикателства пред сигурността, включително продължаващата трета година руска военна агресия срещу Украйна, информира Правителствената информационна служба.

Очаква се основните резултати от срещата да включват решения за засилване на отбранителния потенциал на НАТО, продължаване и институционализиране на политическата и практическа подкрепа за Украйна, както и задълбочаване на отношенията с партньорите от Индо-тихоокеанския регион. В рамките на форума ще се проведат заседания със съюзниците, на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формати с Австралия, Нова Зеландия, Япония, Република Корея и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия.

В делегацията, водена от премиера Главчев, ще участват министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева, както и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова. Очаква се в американската столица да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители.

Припомняме, че президентът отказа да води българската делегация, тъй като заяви, че не приема изготвената от Министерския съвет позиция на страната.

Преди това премиерът Главчев се опита да попита Народното събрание, но още на ниво председателски съвет не се стигна до единно мнение, а и до обсъждане и гласуване в пленарна зала. От Продължаваме промяната - Демократична България" смятаха, че Главчев трябва да представлява страната ни заради нееднозначните, а и на моменти откровено проруски позиции на президента ни. Че Румен Радев трябва да бъде начело на делегацията смятаха Възраждане, БСП и изненадващо лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно след това Главчев и служебното правителство са отправили поканата към Румен Радев.

Днес след отказа на Румен Радев да пътува до Вашингтон се изказа и председателят на ДПС Делян Пеевски.

По време на пролетната сесия на НАТО, която се проведе в София, президентът Румен Радев беше на посещение в Унгария и Швейцария, като така не присъства и не се срещна с председателя на НАТО Йенс Столтенберг. Лично Радев не коментира декларацията на НАТО, която бе приета в София, но това направи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отделно на това и малко след това Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от Б9 с участието на Столтенберг, където по предложение на българския държавен глава е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. Така за първи път среща на Б9 завърши без обща декларация.

Спекулациите с позицията на България в НАТО пресякоха границите

Спекулациите с позицията на България в НАТО пресякоха границите

И какво ще предложи Димитър Главчев всъщност във Вашингтон?