След като първоначално управляващите и опозицията имаха различни виждания по въпроса за съкратеното производство в Наказателния кодекс, в крайна сметка текстовете минаха единодушно на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

Семействата на жертви на убийци с молби за справедливост пред депутатите

Семействата на жертви на убийци с молби за справедливост пред депутатите

Нинова изрази категоричната си подкрепа за тези семейства

Прокуратурата също обяви, че е "за" премахването му при убийства и тежки телесни повреди.

"Нямаше голяма разлика в позициите ни. Преследваме една и съща цел. Опозицията не искаше пълно премахване на съкратеното производство, а само за случаите на престъпления със смърт и тежка телесна повреда", заяви Красимир Ципов от ГЕРБ в бТВ.

Съкратеното производство е било прието по европейска препоръка, за да се облекчи съдебния процес, припомни Ципов и каза, че предложението на ГЕРБ сега е било вместо с една трета при самопризнания на подсъдимия присъдата му да се намаля с една пета.

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

Левицата е против намаляване на присъдата при самопризнания

От БСП считат, че съкратеното производство е добре за бързината на процеса, но "до един момент" и от 2009 г. имат позиция, която не са променяли, отбеляза Крум Зарков от БСП.

"Всички се обединиха около нашата позиция", смята Зарков, който отбеляза, че според БСП е най-важно "да няма автоматично намаляване на присъдите с една трета".

Народният представител от левицата смята, че предложените от ГЕРБ промени са по - сложни.

При отпадане на съкратеното производства съществува реалната опасност делата отново да се точат по 10-12 г. и да няма ясен резултат, заяви Ципов, затова трябва да се "подходи много внимателно", още повече че близките на жертвите очакват справедливост.

ГЕРБ с идеи за ограничаване на съкратеното съдебно следствие

ГЕРБ с идеи за ограничаване на съкратеното съдебно следствие

Споровете по промените да не са популистки, пожела си Данаил Кирилов

Припомняме, че вчера, часове преди в парламентарната правна комисия да бъдат разгледани промените в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие, пред сградата на парламента близки на жертви протестираха с 11 искания. Хората не желаят виновните за смъртта на техните близки да могат да се измъкнат с по-леки присъди. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с тях и призова управляващите да подкрепят предложенията за отпадане на съкратеното производство. Патриотите също имат такъв законопроект.